četrtek, 23. 11. 2017

Urbana čebelja domovanja od Plečnika do danes

V galeriji na prostem na Krakovskem nasipu je do 8. januarja 2018 na ogled fotografska razstava Urbana čebelja domovanja od Plečnika do danes.

Vsebinski okvir razstave:

Na območju Mestne občine Ljubljana deluje kar 3 odstotke vseh slovenskih čebelarjev, ki gospodarijo z več kot 4. 500 čebeljimi družinami. Večina čebelari na podeželju, ki predstavlja kar dve tretjini celotnega območja Mestne občine Ljubljana. Vedno več je čebelarjev, ki se odločajo za čebelarjenje znotraj avtocestnega obroča. Tu tako v zadnjem času sledimo razvoju tako imenovanega urbanega čebelarjenja. Ta temelji na gibanju za ozelenitev mestnih naselij, trendu zdravega načina življenja, želji po samopreskrbi in celostnem stiku z okoljem ter dvigu družbene ozaveščenosti o pomembnosti čebel za ohranjanje ekosistema in naše preživetje.
V Ljubljani je eden od pionirjev urbanega čebelarjenja Franc Petrovčič, ki že sedmo leto uspešno čebelari na terasi Cankarjevega doma in v BTC City Ljubljana. Gostoljubje čebelam daje vedno več različnih institucij od Centra kulture Španski borci v Mostah do hotela Park.

Čebelnjak je zasnoval in na svojem vrtu postavil že arhitekt Jože Plečnik. Čebele so ga spremljale na vsakem njegovem koraku in mu bile vzor glede pridnosti ter navdih pri snovanju številnih svečnikov in sveč.

Mestna občina Ljubljana je prizadevanja vseh na področju čebelarjenja združila v Čebelji poti. Ta danes povezuje 32 partnerjev. Gre za gibanje istomislečih, ki svoje zgodbe snujejo bodisi s poudarkom na biodiverziteti (projekt Pomagajamo čebelici: Ocvetličimo mesto, družbe BTC s partnerji Merkur, Kalia, Minicity, Medex in Hofer) ali pa na snovanju novih čebeljih domovanj, primernih za urbani prostor (Fakulteta za arhitekturo UL, študenti Seminarja Dešman).

Razstavo sta omogočila Mestna občina Ljubljana in BTC s partnerji.