torek, 19. 6. 2018

Urbano vrtičkanje: starejši vrtičkarsko znanje predajajo mladim

V Mestni občini Ljubljana spodbujamo medgeneracijsko sodelovanje, zato smo tudi podprli projekt Urbano vrtičkanje z babico in dedkom.

V MOL smo za potrebe projekta odstopili okoli tisoč kvadratnih metrov veliko parcelo zraven ograjenega območja mestnih vrtičkov ob Vojkovi cesti.

Projekt Urbano vrtičkanje z babico in dedkom je projekt Zavoda za oskrbo na domu Ljubljana in dveh partnerjev, ki sta se projektu pridružila, to sta Mestna zveza upokojencev Ljubljana s programom Dnevni centri aktivnosti za starejše Ljubljana in Javni zavod Mladi zmaji.  

V sklopu projekta starejši predajajo svoje vrtičkarsko znanje mlajšim generacijam. Medgeneracijsko sodelovanje poteka na vrtičkarskem območju ob Vojkovi cesti, saj se je izkazalo, da sta si Mladi zmaji in zveza upokojencev najbližja v soseski BS 3, kjer imajo prvi mladinski center in drugi dnevni center aktivnosti za starejše.

20180523 110929
Mladi in starejši so rokave prvič zavihali letos maja. Foto: ZOD

20180615 093623
Pilotni projekt je nastal po zamisli Amirja Crnojevića (predsednika ČS Posavje), ki v Zavodu za oskrbo na domu Ljubljana vodi programa prostovoljstva in medgeneracijskega povezovanja. Foto: ZOD

Več o vrtičkarstvu v MOL preberite tukaj. Kje vse so vrtički, pa tukaj.

Starejšim prijazno mesto

Demografske spremembe v strukturi prebivalstva, ki vodijo v naraščanje deleža starejšega prebivalstva, zahtevajo najrazličnejše odzive na mnogih področjih v mestu. Nanje se odzivamo tako, da oblikujemo sodobne programe, ki krepijo zdravje in vlogo starejših v družbi, ter večamo pestrost in dostopnost do različnih dejavnosti za aktivno in učeče preživljanje starosti. Širimo tudi ponudbo socialnovarstvene oskrbe za tiste, ki potrebujejo različne oblike pomoči na domu.