četrtek, 14. 6. 2018

Včlanite se v ljubljansko Čebeljo pot

V Čebeljo pot vabimo posameznike ali podjetja, ki z najrazličnejšimi aktivnostmi skrbijo za dobrobit čebel v mestu.

Čebelja pot

Na območju Mestne občine Ljubljana deluje kar 3 % vseh slovenskih čebelarjev, ki imajo več kot 4.500 panjev. Povezani so v štirih čebelarskih društvih (Barje, Ljubljana Moste-Polje, Tacen in Ljubljana Center).

Danes v Ljubljani spremljamo tudi razcvet urbanega čebelarjenja s pionirjem na tem področju – Cankarjevim domom, na čelu. Med, pridelan na območju Mestne občine Ljubljane, je izredno kakovosten. Poleg čebelarjev za čebele skrbi tudi Mestna občina Ljubljana, tako da na javnih površinah sadi trajnice z mnogo medovitimi rastlinami. 

Čebeljo pot smo zasnovali v oktobru leta 2015 in danes povezuje že 35 članovod izobraževalnih in kulturnih institucij, institucij povezanih z zdravjem do gospodarskih institucij ter seveda čebelarjev in čebelarskih društev. Ne gre samo za pot temveč gre za gibanje podobno mislečih, ki z najrazličnejšimi aktivnostmi skrbimo za dobrobit čebel v mestu. 

Cilji čebelje poti

V Čebelji poti smo si začrtali naslednje cilje:

  • povečanje in razvoj čebelarstva na širšem območju Mestne občine Ljubljana (izobraževanje čebelarjev, nudenje pomoči za razvoj dejavnosti, sofinanciranje delovanja petih čebelarskih društev),
  • razvoj čebelarjenja v urbanem jedru (varnost, osveščanje in izobraževanje meščanov, pravilih čebelarjenja v urbanem prostoru),
  • novi turistični produkti s predstavitvijo naravne in kulturne dediščine povezane s čebelarjenjem v mestu,
  • razvoj novih urbanih čebelnjakov in čebeljih stojišč,
  • oblikovanje pedagoških programov.

Kako se prijavim?

Izpolnite enega izmed spodnjih prijavnih obrazcev (za posameznike, podjetja ali čebelarje) in ga pošljite na maruska.markovcic@ljubljana.si

Kakšne so aktivnosti članov Čebelje poti?

  • Možnosti za gradnjo novih vsebin je veliko. Kot član Čebelje poti lahko razvijate svoje aktivnosti, ki jih potem vključujemo v skupni koledar vseh članov ali pa se na različne načine (izvedba katere od aktivnosti, finančna podpora, promocija…) vključujete v katero od aktivnosti, ki jih izvaja kateri od ostalih članov Čebelje poti. 
  • Zaželeno je, da se kot morebitni član udeležujete rednih delovnih sestankov – na leto imamo do tri sestanke. Na prvem zastavimo delo v koledarskem letu, drugi je namenjen preverjanju, kje smo in tretji pogledu na prehojeno pot in rezultate.

Kontakt

Z veseljem vam bomo odgovorili na vaša vprašanja o prijavi in vključitvi v Čebeljo pot.

Odsek za razvoj podeželja, Zarnikova 3, 1000 Ljubljana
Kontaktna oseba: Maruška Markovčič
T: +386 1 306 43 09
E: maruska.markovcic@ljubljana.si

Prijavnici