torek, 19. 3. 2019

Gostili smo predstavnike Komunalne policije Beograd

V okviru mednarodnega sodelovanja z mestnimi policijami smo v četrtek in petek, 14. in 15. marca 2019, v Ljubljani gostili predstavnike Komunalne policije Beograd.

Na delovnem obisku smo izmenjali dosedanje izkušnje in preučili možnosti za nadaljnje sodelovanje, predvsem na področju preventivnega dela, neposrednega povezovanja in sodelovanja z meščani, četrtnimi skupnostmi in partnerskimi subjekti ter deležniki (Policija, Fakulteta za varnostne vede, Javna agencija RS za varnost prometa, Reševalna postaja UKC Ljubljana, Simulacijski center ZD Ljubljana, šole idr.).

Mestno redarstvo že več kot 10 let intenzivno sodeluje z mestnimi policijami Evropske unije. Udeležujemo se skupnih konferenc in posvetov na temo varnost v lokalni skupnosti, na katerih izmenjujemo informacije in izkušnje, ki jih uspešno vpeljujemo tudi v naš koncept dela ter v mesto Ljubljana.

Komunalna policija Beograd je v procesu reorganizacije, predvidena je tudi sprememba zakonodaje, zato jih je zanimalo predvsem, kako je to področje zakonsko urejeno v Sloveniji ter naše izkušnje na razvojni poti, tako v organizacijskem smislu kot tudi napredek na področju tehnologije.

V okviru delovnega obiska smo se udeležili tudi posveta na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru, s katero Mestno redarstvo intenzivno sodeluje v projektih, ki nam omogočajo prepoznavo večjih problemov meščanov in kje moramo usmeriti večjo pozornost na področju zagotavljanja javne varnosti.

zupan

Predstavnike Komunalne policije Beograd je na delovnem posvetu sprejel tudi župan Zoran Janković, ki je izpostavil pomembnost tovrstnih obiskov ter nadaljnjega sodelovanja, saj omogočajo izmenjavo izkušenj in vpeljavo najboljših praks v korist obeh mest.