petek, 5. 2. 2016

Mestno redarstvo obnovilo znanje na področju temeljnih postopkov oživljanja z uporabo aed

Mestno redarstvo se je v torek 2.2.2016 v Simulacijskem centru ZD Ljubljana udeležilo izobraževanja na temo izvajanja temeljnih postopkov oživljanja s pomočjo avtomatskih eksternih defibrilatorjev (AED).

Hitra in pravilna prva pomoč človeku, ki je doživel srčni zastoj, se s takojšnjim oživljanjem in uporabo samodejnega defibrilatorja ob istočasnem izvajanju temeljnih postopkov oživljanja, poveča možnost preživetja do trikrat.

Mestni redarji so na terenu, torej med ljudmi 24 ur in 7 dni v tednu, zato je s tem pomembnim tehničnim pripomočkom od novembra 2011 opremljena vsaka patrulja.

Mestni redarji so že na predhodnem Seminarju temeljnih postopkov oživljanja in defibrilacije pridobili temeljno znanje iz prve pomoči in se naučili uporabljati avtomatski defibrilator, tako da lahko suvereno pristopijo k ponesrečencu ali bolniku v primeru srčnega zastoja.

Na Mestnem redarstvu in Mestni občini Ljubljana se zavedamo pomembnosti ohranjanja znanja na tem področju, zato organiziramo obdobno usposabljanje s praktičnim prikazom postopkov oživljanja s pomočjo uporabe AED.

Na tokratnem izobraževanju v Simulacijskem centru ZD Ljubljana smo se seznanili z opremo, ki jo potrebujemo ter uporabo le te. Izobraževanje je tako vseboval praktičen preizkus na različnih scenarijih pri poškodovani osebi. Pika na i izobraževanja pa je bil praktičen preizkus na scenariju, ki ni bil znan v naprej, tako da smo izkusili tudi delček realnega pritiska, ki na nas deluje v takšnih situacijah. V okviru izobraževanja nam je bilo prikazano: kako odreagirati, kako poskrbeti za varnost in kako pristopiti do ponesrečenca ter sam postopek ABC-prosta dihalna pot, dihanje, cirkulacija (bitje srca) - AED.

Mestno redarstvo tesno sodeluje z Reševalno postajo, ki je ključnega pomena, zato je bil v ta namen podpisan Protokol o sodelovanju Mestnega redarstva Mestne občine Ljubljana in Reševalne postaje Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Protokol vključuje dogovor o obveščanju mestnih redarjev (s strani dispečerskega centra reševalne postaje) o kritičnih dogodkih, pri katerih lahko pomagajo z oživljanjem in nudenjem prve pomoči meščanom in obiskovalcem Ljubljane z AED.

V praksi to pomeni, da v primerih, ko patrulja mestnega redarstva prva pride na kraj do bolnika oziroma poškodovanca, nemudoma prične z oživljanjem oziroma stabilizacijo stanja do prihoda reševalcev. Mestni redarji tako na ta način prispevajo k uresničevanju gesla LJUBLJANA – SRCU PRIJAZNO MESTO.

V ta namen smo na Mestnem redarstvu pripravili tudi informativno zloženko z naslovom Ljubljana-srcu prijazno mesto. Povezava do zloženke – klik tukaj .

Defibrilatorji so sicer nameščeni in javno dostopni na več kot 40 lokacijah v Ljubljani, med drugim tudi na vseh stavbah na sedežih četrtnih skupnosti in ostalih objektih služb ter oddelkov Mestne uprave Mestne občine Ljubljana.

Mestno redarstvo Mestne občine Ljubljana