sreda, 30. 9. 2015

Mestno redarstvo se pridružuje preventivni akciji »pešec«

Mestno redarstvo Mestne občine Ljubljana se pridružuje skupni preventivni akciji »PEŠEC«, ki jo med 1. in 18. oktobrom organizira in koordinira Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa.

V akciji na območju Mestne občine Ljubljana bodo sodelovali tudi Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MOL, Policijska uprava Ljubljana in Združenje šoferjev avto moto Dolomiti (ZŠAM). Namen akcije je preventivno delovanje, osveščanje, usmerjanje in opozarjanje pešcev in voznikov na pravilno ravnanje in lastno varnost.

V času izvajanja preventivne akcije bomo še posebej namenili pozornost varnosti pešcev v območjih gostejšega prometa na lokacijah na širšem območju mestnega središča, v bližini vrtcev, osnovnih šol in domov starejših občanov. Le ti so najbolj ogrožene skupine udeležence v prometu. Na teh območjih bomo izvajali tudi nadzor hitrosti.

Naše preventivno delo bo usmerjeno predvsem v osveščanje pešcev in voznikov glede:

- varnega prečkanja cestišča

- vidnosti na cestišču izven naselja ter v času zmanjšane vidljivosti (temni del dneva, megla, padavine ipd.),

- pomena nošenja oblačil ustrezne barve in uporabe odsevnih predmetov pri hoji na cestišču izven naselja

- vožnje s primerno hitrostjo glede na omejitve

- opozarjanje na lastno varnost.

V sredo 7. oktobra med 8.00 in 12.00 uro bomo s postavitvijo stojnice na lokaciji Cankarjeva - Slovenska s predstavniki Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MOL, z namenom osveščanja svetovali o varnosti in pomenu vidljivosti v cestnem prometu ter delili informacijske zgibanke in odsevni material (kresničke, odsevni trakovi …).

Na vse udeležence v cestnem prometu apeliramo naj upoštevajo cestnoprometne predpise in signalizacijo in tako s svojim ravnanjem prispevajo k večji prometni varnosti ter so še posebej pozorni na najšibkejše udeležence v prometu (otroci, pešci, starejši ….).

Mestno redarstvo Mestne občine Ljubljana