ponedeljek, 6. 2. 2017

Mestno redarstvo sodeluje v nacionalni preventivni akciji »pešec«

Mestno redarstvo bo v sklopu nacionalne preventivne akcije »Pešec« ki jo v času od 6.2.2017 do 12.2.2017 organizira in koordinira Javna agencija RS za varnost prometa, izvajalo nadzor in različne aktivnosti glede varne udeležbe pešcev v prometu.

Preventivna akcija poteka pod sloganom »Bodi preViden«. Namen akcije pa je preventivno delovanje, osveščanje in opozarjanje tako pešcev kot tudi voznikov na pravilno ravnanje v prometu in lastno varnost.

V času izvajanja preventivne akcije bomo še posebej namenili pozornost varnosti pešcev v območjih gostejšega prometa na lokacijah na širšem območju mestnega središča, v bližini vrtcev, osnovnih šol in domov starejših občanov. Le ti so najbolj ogrožene skupine udeležencev v prometu. Na teh območjih bomo izvajali tudi nadzor hitrosti.

Naše preventivno delo bo tako usmerjeno predvsem v osveščanje pešcev in voznikov glede:

  • varnega prečkanja cestišča,
  • vidnosti na cestišču izven naselja ter v času zmanjšane vidljivosti (temni del dneva, megla, padavine ipd.),
  • pomena nošenja oblačil ustrezne barve in uporabe odsevnih predmetov pri hoji na cestišču izven naselja,
  • vožnje s primerno hitrostjo glede na omejitve,
  • zagotavljanje prehodnosti peščevih površin.

Na vse udeležence v cestnem prometu apeliramo naj upoštevajo cestnoprometne predpise in signalizacijo in tako s svojim ravnanjem prispevajo k večji prometni varnosti ter so še posebej pozorni na najšibkejše udeležence v prometu (otroci, pešci, starejši ….).

Mestno redarstvo Mestne občine Ljubljana