ponedeljek, 3. 10. 2016

Mestno redarstvo tudi letos sodeluje v nacionalni preventivni akciji »pešec«

Mestno redarstvo se pridružuje nacionalni preventivni akciji »Pešec«, ki jo v času od 3.10. do 16.10.2016 organizira in koordinira Javna agencija RS za varnost prometa.

V akciji na območju Mestne občine Ljubljana bodo sodelovali tudi Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MOL in Policijska uprava Ljubljana. Namen akcije je preventivno delovanje, osveščanje, usmerjanje in opozarjanje pešcev in voznikov na pravilno ravnanje in lastno varnost.

V času izvajanja preventivne akcije bomo še posebej namenili pozornost varnosti pešcev v območjih gostejšega prometa na lokacijah na širšem območju mestnega središča, v bližini vrtcev, osnovnih šol in domov starejših občanov. Le ti so najbolj ogrožene skupine udeležencev v prometu.

Na teh območjih bomo izvajali tudi nadzor hitrosti. Naše preventivno delo bo usmerjeno predvsem v osveščanje pešcev in voznikov glede:

• varnega prečkanja cestišča

• vidnosti na cestišču izven naselja ter v času zmanjšane vidljivosti (temni del dneva, megla, padavine ipd.),

• pomena nošenja oblačil ustrezne barve in uporabe odsevnih predmetov pri hoji na cestišču izven naselja

• vožnje s primerno hitrostjo glede na omejitve

• zagotavljanje prehodnosti peščevih površin

• opozarjanje na lastno varnost.

Na vse udeležence v cestnem prometu apeliramo naj upoštevajo cestnoprometne predpise in signalizacijo in tako s svojim ravnanjem prispevajo k večji prometni varnosti ter so še posebej pozorni na najšibkejše udeležence v prometu (otroci, pešci, starejši ….).

Mestno redarstvo Mestne občine Ljubljana