četrtek, 1. 12. 2011

Access City Award 2012

Ljubljana je prejela posebno pohvalo Evropske komisije za povečanje dostopnosti na področju prometa in z njim povezane infrastrukture.

Ljubljana je v četrtek, 1. decembra 2011, v okviru Konference ob evropskem dnevu invalidov v Bruslju prejela posebno pohvalo Evropske komisije za povečanje dostopnosti na področju prometa in z njim povezane infrastrukture. Posebno pohvalo žirije »Access City Award 2012« si je Ljubljana prislužila za nenehna prizadevanja za zagotavljanje dostopnosti v mestnem središču (avtobusi, opremljeni z napravami za avdio in video obveščanje o izstopnih postajah, znaki v Braillovi pisavi na avtobusnih postajališčih ter na dotik občutljiv zemljevid mestnega središča).

Mestna občina Ljubljana se je septembra 2011 prijavila na javni natečaj Evropske komisije za nagrado za dostopnost za osebe z oviranostmi »Access City Award 2012« in bila izmed 114 prijavljenih mest iz 23 držav Evropske unije sprejeta v finalni izbor osmih evropskih mest.

»Access City Award« je iniciativa Evropske komisije, zasnovana z namenom spodbude za uresničevanje temeljnih ciljev Evropske strategije o invalidnosti za obdobje 2010–2020. Namen iniciative je izpostaviti in nagraditi mesta z več kot 50.000 prebivalci, ki sistematično načrtujejo in izvajajo ukrepe za izboljšanje dostopnosti urbanega okolja osebam z oviranostmi na štirih ključnih področjih, in sicer: grajeno okolje in javni prostor v mestu, javni prevoz in s tem povezana infrastruktura, informiranje in komuniciranje, objekti v javni rabi in javne storitve.

Evropsko nagrado »Access City Award 2012« za invalidom prijazno mesto pa je prejel Avstrijski Salzburg. V končni finale so se uvrstila še tri mesta in sicer poljski Krakow, nemški Marburg in španski Santander. Posebno pohvalo Evropske komisije pa so poleg Ljubljane prejeli še francoski Grenoble, češki Olomouc in španska Terrassa.

Več informacij o javnem natečaju za nagrado »Access City Award 2012« ter prejemnikih nagrade in pohval lahko preberete na spletnih straneh Evropske komisije in v pripetem sporočilu za javnost Evropske komisije.