sobota, 1. 12. 2012

Arhitekturna nagrada Gubbio

Za prenovo Kongresnega trga in revitalizacijo arheoloških parkov je Mestna občina Ljubljana prejela prestižno mednarodno arhitekturno nagrado Gubbio 2012.

Posredno je bilo s tem nagrajeno prizadevanje Mestne občine Ljubljana, katere strateški cilj na področju kulture in kulturnega turizma je doseči celostno ohranjanje in razvoj kulturne dediščine ter njeno povezovanje s sodobnim življenjem in ustvarjanjem.

Prenovljeni Kongresni trg, iEmona v Chopinovem prehodu in nova arheološka pot med revitaliziranimi arheološki parki so dober primer uspešnega razvoja prestolnice, ki povezuje dediščino in sodobnost.

Italijanska arhitekturna nagrada Gubbio

Prestižno mednarodno arhitekturno nagrado Gubbio podeljuje združenje zgodovinskih in umetniških centrov L'Associazione Nazionale Centri Storico-Artistici - A.N.C.S.A., ki predstavlja najpomembnejše italijansko združenje strokovnjakov s področja arhitekturne in urbanistične prenove mest. Nagrada se podeljuje vsake tri leta, in sicer v treh kategorijah: nacionalna, evropska in akademska nagrada.

Letošnja podelitev je bila sedma po vrsti, na njej pa je Ljubljana kandidirala s projektom vključevanja kulturne dediščine v urbano prenovo mesta na primeru prenove Kongresnega trga. V konkurenci osmih evropskih projektov iz Portugalske, Španije, Francije in Belgije, je Ljubljana je skupaj z Grenoblom prejela glavno nagrado v kategoriji evropske nagrade.

V obrazložitvi nagrade je izpostavljeno predvsem dosledno upoštevanje in vključevanje starejših kulturnih plasti - od rimske Emone do Plečnikove zasnove Kongresnega trga - z uporabo sodobnih arhitekturnih pristopov, kar omogoča revitalizacijo degradiranega javnega prostora in njegovo uspešno vključevanje v sodobnem utrip mesta in vsakdan njegovih prebivalcev in obiskovalcev. 

iEmona, nova podzemna promenada pod Kongresnim trgom

Projekt je bil pogojen z izgradnjo podzemne javne parkirne hiše in predstavlja vzorčni primer uspešnega prepleta rekonstrukcije arhitekturne dediščine in integracije arheološke dediščine v sodobno, neizogibno mestno strukturo. Kar bi lahko bil zgolj degradiran podzemni prehod, je danes kvaliteten javni prostor, namenjen najširši javnosti in kot tak fizično in vsebinsko dostopen vsem.

Namen postavitve je v prvi vrsti ozaveščanje domače javnosti, ki posledično vodi k odgovornemu ravnanju z dediščino. Temu sledi tudi koncept postavitve: uporabljene so sodobne tehnologije, interaktivnost in nivoji za različne ciljne skupine. Razstava presega klasične muzejske okvire in prehaja v sfero vsakdanjega življenja, s tem pa tudi "nemuzejskim" obiskovalcem odpira polje lastnega razmišljanja ter vrednotenja kulturne dediščine in prostora. Po besedah Irene Šinkovec (MGML), je »iEmona del širšega koncepta prezentacije kulturne dediščine v kontekstu urbanega razvoja Ljubljane. Prva je predstavitev Emone, v načrtu pa sta še prazgodovinska Ljubljana (Špica) ter Srednjeveška in novoveška Ljubljana (Krekov/Vodnikov trg). V nadaljevanju so možne tudi baročna Ljubljana, velika Ljubljana, Plečnikova Ljubljana, Ravnikarjeva / socialistična Ljubljana,...« Namen teh točk je podati celovit prostorski pregled posameznega časovnega preseka, ki je v urbanističnem smislu bistveno spremenil in nadgradil podobo Ljubljane. Namen posamezne info točke je usmerjanje obiskovalcev na in situ lokacije (npr. Emona – antični spomeniki; prazgodovina - Ljubljanica, Barje, zelene površine; srednji in novi vek - Stara Ljubljana, Grad,....) ter v muzeje, turistične točke, kulturne dogodke in programe.

Z nagrajenim projektom se Ljubljana več kot odločno pripravlja na obeležitev 2000 let Emone v letu 2014, ko bo mesto zaživelo s številnimi programi na to temo. Z načrtnim sodelovanjem Turizma Ljubljana in Muzeja in galerij mesta Ljubljana pa bodo iEmona in prenovljeni Arheološki parki že v letu 2013 dobili nekaj turističnih produktov ter tako postali nepogrešljivi del kakovostne ponudbe za obiskovalce Ljubljane.

Obrazložitve nagrad si lahko preberete na naslednji povezavi.