ponedeljek, 24. 3. 2014

Evropski teden mobilnosti 2013

Mestna občina Ljubljana je v ponedeljek, 24. marca 2014, v Bruslju prejela nagrado »Evropski teden mobilnosti 2013«. Ljubljana je zmagala v konkurenci 30 mest iz 12 držav in postala edino mesto doslej, ki je nagrado »Evropski teden mobilnosti« prejelo kar dvakrat.

Nagrado je v imenu Mestne občine Ljubljana prevzela podžupanja Jelka Žekar, ki je ob tem povedala, da je to izjemno priznanje, ki potrjuje, da smo z našimi prizadevanji na pravi poti, na kateri se vseskozi trudimo za boljšo kakovost življenja in storitev za meščane. Poudarila je, da bomo še naprej delali za meščane in skupaj z njimi, saj verjamemo, da lahko skupaj pridemo do boljših rešitev.

Nagrado je podelil Evropski komisar za okolje Janez Potočnik, ki je ob tem povedal, da Evropska komisija nagrado »Evropski teden mobilnosti« (ETM) podeli tistemu mestu, ki predstavlja najboljši primer spremembe v smeri trajnostne mobilnosti. Dodal je, da je tudi Evropska komisija oblikovala nove politike in ukrepe, ki imajo pozitiven učinek na zrak in kakovost življenja, in da v tem okviru še posebej spodbujajo inovativni pristop.

Ljubljana je nagrado ETM prejela že drugič, prvič smo nagrado »Evropski teden mobilnosti« prejeli leta 2003, in je prvo mesto, ki mu je uspel tak podvig, saj smo se po mnenju komisije posebej izkazali in nadgradili prejšnje dejavnosti.

Evropski teden mobilnosti 2013

Mestna občina Ljubljana je lani že 12. leto zapored sodelovala v Evropskem tednu mobilnosti, najbolj razširjeni kampanji za trajnostno mobilnost, ki tradicionalno poteka med 16. in 22. septembrom. Z raznovrstnimi dejavnostmi smo si prizadevali za uporabo okolju in družbi prijaznejših načinov mobilnosti. Osrednja tema ETM 2013 je bila »Vaš korak za čistejši zrak«, s čimer smo želeli spomniti na to, da imamo sami moč storiti marsikaj za čistejši zrak, saj že majhne spremembe v naših potovalnih navadah lahko izjemno vplivajo na kakovost življenja v mestih, kjer je motorni promet glavni onesnaževalec zraka.

Uvedli smo dva pomembna trajna ukrepa:

  • na Dan brez avtomobila, 22. septembra, smo omejili osebni motorni promet na Slovenski cesti, na odseku med Šubičevo ulico in Gosposvetsko cesto, ter območje preuredili tako, da smo namenili več prostora pešcem, kolesarjem in javnemu prevozu;
  • uvedli smo zaprto električno vozilo Kavalir 3, ki dopolnjuje ustrežljivost že ustaljenih dveh odprtih kavalirjev in vozi vse dni v letu ne glede na vreme.

Dodajmo še, da smo v okviru Evropskega tedna mobilnosti skupaj s številnimi sodelavci in organizacijami pripravili 10 celotedenskih aktivnosti in kar 20 dogodkov po posameznih dnevih. Še posebej so se izkazale ljubljanske osnovne šole in vrtci, ki so skupaj sodelovali oziroma organizirali kar 250 dogodkov.