torek, 26. 6. 2018

Jabolko navdiha za pevski zbor OŠ Nove Jarše Rock mulčki

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je 21. junija 2018 pevskemu zboru OŠ Nove Jarše Rock mulčki izročil Jabolko navdiha za dragocen prispevek h krepitvi človekoljubja in dobrodelnosti.

Utemeljitev nagrade:

Prvo leto so Rock mulčki napolnili dvorano Španskih borcev. Drugo in tretje leto so napolnili dvorano Cankarjevega doma. Letos so osvojili že Kongresni trg. Vsakokrat znova so očarali s svojim glasbenim žarom, vitalnostjo in človekoljubnim delovanjem.

Ko je zborovodja in razredni učitelj Emir Jušič prevzel pevski zbor Osnovne šole Nove Jarše, je ta štel deset ust. Danes jih šteje več kot 100. Prisluhnil je željam otrok, ki so si razen otroških pesmic želeli peti še kaj. Zdaj se lotevajo zelo različnih glasbenih žanrov, od zimzelenih do pop in rock skladb, bluesa, jazza, tudi klasične in narodno-zabavne glasbe.

Prepevajo pesmi, ki so otrokom blizu, in iščejo svoj glasbeni izraz. Pri tem se veliko pogovarjajo. Tudi o sporočilih pesmi, ki jih prepevajo. Včasih jim analiza besedila vzame tudi po več dni. Predvsem, če gre za aktualna družbena vprašanja: sovraštvo, mobing, droge, vojno, mir. Pa tudi, če pesmi obravnavajo večna vprašanja človekovega bivanja. Ko v času odraščanja iščoči duh mladih pevcev potrebuje smerokaze za temeljna vprašanja, jih najde tudi v pesmih. Pa seveda v ustvarjalnem druženju in prijateljevanju.

Na njihovem glasbenem potovanju se je mulčkom porodila želja, da bi naredili nekaj dobrega za tiste sovrstnike, ki jim življenjska stiska staršev onemogoča mnoge otroške radosti. Odločili so se pripraviti dobrodelni koncert. Po prvem velikem koncertu so dobili ime: Rock mulčki. Združili so moči s svojimi vzorniki iz sveta glasbe in osvojili koncertne odre.

Povezani z Zvezo prijateljev mladine Slovenije, ki s svojo akcijo Pomežik soncu financira letovanja otrok iz socialno ogroženih družin, so tudi letos pripravili odmeven dobrodelni koncert. Zveneča imena slovenske pop in rock glasbe s pevsko spremljavo Rock mulčkov so dokazano porok za dobro glasbo, vrhunsko energijo, navdušeno občinstvo in iskreno dobrosrčnost.

Rock mulčki so si postavili cilje, ki na novo osmišljajo njihova življenja. Dokazali so, da tudi mladi lahko najdejo poti za človekoljubno pomoč svojim vrstnikom. Njihovo dobrodelno delovanje je danes vir navdiha, ki slovenski družbi postavlja visoke standarde medsebojne pomoči, solidarnosti in sodelovanja. Prav zato si Rock mulčki zaslužijo priznanje, podporo in naše iskrene čestitke.

Rock mulčkom ter njihovemu zborovodji Emirju Jušiču iskreno čestitamo.