sreda, 23. 12. 2015

Ljubljana, mesto literature

Ljubljana je 11. decembra 2015 prejela stalni naziv mesto literature, ki ga Unesco podeljuje mestom z bogato literarno dediščino in živahnim sodobnim literarnim utripom, ki se zavedajo pomena kulture in knjige za trajnostni razvoj mesta.

Generalna direktorica Unesca Irina Bokova je ob razglasitvi povedala, da je Unescova mreža kreativnih mest odlična potrditev, da kultura  omogoča trajnostni razvoj in ob tem poudarila, da so novo imenovana mesta in njihove države pomembno obogatila mrežo.

Ljubljana se je v kandidaturi za pridobitev tega naslova zavezala, da bo tudi v prihodnje spodbujala bogato literarno dogajanje v mestu (Slovenske dneve knjige, Knjižnico pod krošnjami, Vodnikovo domačijo, Mestno knjižnico Ljubljana, Slovenski knjižni sejem,…), omogočala varen dom literarnim ustvarjalcem z vsega sveta preko sodelovanja v mreži ICORN, promovirala branje in dostopnost knjige za vse starostne skupine ter podpirala dobro razvito knjižno infrastrukturo.

Kot osrednje projekte bo Ljubljana podpirala literarni festival z uglednimi tujimi in domačimi avtorji in izdajo njihovih del, nadaljevala projekt Ljubljana bere, s katerim promoviramo vrhunsko slovensko ustvarjalnost za otroke, spodbujamo družinsko branje in posedovanje knjige, vzpostavila nov otroški knjižni festival, v Palači Cukrarna pa literarno središče, ki bo na izviren način prinašalo nove vsebine, povezane s knjigo.

Osrednji del naše kandidature je bil Manifest za Ljubljano – mesto literature, v katerem smo predstavili dvanajst razlogov za podelitev Unescovega naziva Ljubljani in štiri zaveze, ki jih bo Ljubljana z nazivom uresničevala.

Naziv mesto literature nosi 20 mest: Edinburgh (Velika Britanija), Melbourn (Avstralija), Iowa City (ZDA), Dublin (Irska), Reykjavik (Islandija), Norwich (Velika Britanija), Krakow (Poljska), Dunedin (Nova Zelandija), Praga (Češka), Heidelberg (Nemčija), Granada (Španija), Ljubljana (Slovenija), Uljanovsk (Rusija), Bagdad (Irak), Tartu (Estonija), Lvov (Ukrajina), Barcelona (Španija), Nottingham (Velika Britanija), Obidos (Portugalska), Montevideo (Urugvaj).

Štiri zaveze, ki jih bo Ljubljana z nazivom uresničevala

  1. Mestna občina Ljubljana bo trajno skrbela za razvoj literature in ustvarila duhovne in materialne pogoje, da postane Ljubljana varen dom literarnih ustvarjalcev z vsega sveta.
  2. Mestna občina Ljubljana bo še naprej podpirala literarne in druge kulturne prireditve, ki bodo tudi v prihodnje dostopne vsakomur.
  3. Mestna občina Ljubljana bo trajno pozornost posvečala promociji branja in dostopnosti knjige za vse starostne skupine, podpirala knjižno infrastrukturo in knjigo kot življenjsko popotnico mladim.
  4. Mestna občina Ljubljana bo spodbujala nastanek novih zaposlitvenih možnosti za mlade na področju knjižne industrije in infrastrukture ter v aktivnosti vključevala priseljence, tujce in vse ljudi, ki so si Ljubljano izbrali za svoj dom.