torek, 20. 6. 2017

Ljubljana, osmo kolesarjem najbolj prijazno mesto na svetu

Potem, ko se je leta 2015 Ljubljana prvič uvrstila na lestvico 20 kolesarjem najbolj prijaznih mest na svetu in zasedla 13. mesto, je letos svoj rezultat še izboljšala. Zasedla je visoko 8. mesto lestvice »Copenhagenize Bicycle Friendly Cities Index 2017«.

V okviru »Copenhagenize Bicycle Friendly Cities Index 2017« so ocenjevali 136 mest in na podlagi 14 kriterijev sestavili lestvico 20 kolesarjem najbolj prijaznih mest.

Pri ocenjevanju našega mesta so opazili, da je naslov Zelena prestolnica Evrope 2016 dodatno spodbudil kolesarjenje v mestu, delež kolesarjenja se je povečal, kolesarska infrastruktura pa sledi sodobnim smernicam in primerom dobrih praks, kar olajšuje njeno nadaljnjo širitev. Kot ključni element izpostavljajo pozitivno promocijo kolesarjenja in dodajajo, da ne vidijo razloga, da v Ljubljani v naslednjih letih ne bi dosegli 20 ali celo 30 % deleža kolesarjev v prometu.

Samopostrežni sistem izposoje koles BicikeLJ
V Ljubljani je zelo priljubljen tudi samopostrežni sistem izposoje koles BicikeLJ.

Lestvico kolesarjem prijaznih mest »The Copenhagenize Index« sicer pripravljajo od leta 2011, prvo mesto pa je tudi letos zasedel Kopenhagen. Podrobnosti o lestvici najdete tukaj.