četrtek, 9. 11. 2017

Ljubljana znova med najboljšimi

Ljubljana se je na natečaju Akademije za urbanizem za nagrado Urbanism Awards 2018 uvrstila med finaliste v kategoriji evropsko mesto leta. Za najboljše mesto je bil razglašen Bilbao.

Urbanism Awards je platforma za prepoznavanje najboljših, najbolj trajnostnih ali najbolj izboljšanih urbanih okolij v Evropi. V letošnjem letu so se osredotočili na razvoj mest po letu 1945 in na njihovo preobrazbo v tem času, strokovna komisija pa je ocenjevala zagotavljanje visoke kakovosti življenja na večih področjih, med drugim na področju vodenja in upravljanja mesta, trajnostnega razvoja ter kakovosti življenja meščank in meščanov.

Nagrade podeljuje Akademija za urbanizem, avtonomna, politično neodvisna organizacija, ki promovira izjemna mesta. Sestavlja jo več kot 500 strokovnjakov z različnih področij, ki vsako leto izberejo 15 finalnih mest v petih različnih kategorijah. Letos so v kategoriji evropsko mesto leta po lastni presoji med tri finaliste uvrstili Ljubljano, ki so jo v okviru ocenjevanja nato tudi obiskali.

Ocenjevalci so pri Ljubljani izpostavili predvsem njeno zeleno identiteto. Poudarili so zeleno okolje, kateremu posvečamo veliko pozornosti, ter zeleno, okolju prijazno vizijo razvoja mesta, ki lepo dopolnjuje naravne danosti. Posebej so omenili, da smo iz mestnega središča umaknili motorni promet in ga namenili pešcem in kolesarjem.

Poleg Ljubljane sta bila med finalisti še Dunaj in Bilbao, slovesna razglasitev pa je bila 8. novembra 2017 v Londonu.