četrtek, 8. 3. 2018

Ljubljani nova nagrada za zeleni turizem

Na turistični borzi v Berlinu so Slovenija in njeni dve zlati destinaciji iz sheme zelenega turizma Ljubljana in Podčetrtek prejele nagrado za najboljšo trajnostno destinacijo v kategoriji Best Destination of Europe.

Gre za nagrado, ki jo neprofitna organizacija Green Destinations podeljuje prvič, predstavlja pa posebno priznanje za izjemne dosežke na področju trajnostnega turizma. Strokovna žirija, ki so jo sestavljali predstavniki iz 12 mednarodnih organizacij, je med 100 najbolj trajnostnimi destinacijami leta 2017 izbrala 32 finalistov, med katere se je uvrstila tudi Slovenija z Ljubljano in Podčetrtkom. Nagrade so bile podeljene desetim destinacijam in sicer v kategorijah mesta, skupnost in kultura, narava, obmorske destinacije, okolje in podnebje ter za najboljše v posameznih regijah sveta.

Ljubljana se je na lestvico 100 najbolj trajnostnih destinacij na svetu sicer uvrstila že trikrat (2014, 2016 in 2017), s čimer izstopa tako med nagrajenimi destinacijami, kot v svetovnem merilu. V letu 2017 je bila Ljubljana nagrajena za razvijanju turizma na trajnosten način in pridobitev zlatega certfikata po ocenjevalni shemi Slovenia Green.

borza berlin2
Nagrado, ki je priznanje za primere najboljših trajnostnih praks pri upravljanju destinacij v svetovnem merilu, sta skupaj prevzeli predstavnica Slovenske turistične organizacije Rebeka Kumer Bizjak in direktorica Turizma Ljubljana mag. Petra Stušek.