sreda, 20. 5. 2015

Nagrada Živa

Muzej in galerije mesta Ljubljane so na svečani podelitvi v St. Petersburgu prejeli prestižno nagrado Živa za vodenje muzeja.

Za nagrado Živa, ki jo podeljuje Forum slovanskih kultur, se je Muzej in galerije mesta Ljubljane potegoval v krogu desetih finalistov iz slovanskih držav, ki jih je v preteklih mesecih obiskala mednarodna žirija ekspertov iz Evropske muzejske akademije in Foruma slovanskih kultur, ki je skupaj z Ministrstvom za kulturo Ruske federacije na sinočnji slovesni podelitvi v St. Petersburgu tudi gostila vseh deset finalistov.

Direktor MGML Blaž Peršin je ob tem povedal, da »pomeni to priznanje dokaz o uspešnosti našega dela, predvsem v luči razumevanja, kaj je sodoben muzej in galerija ter kaj pomeni družbena odgovornost, za katero se zavzemamo v naši instituciji. Poslanstvo MGML brez dvoma sloni na odprtosti do novih idej in pristopov, ki kreirajo pomen naše institucije v urbanem okolju, ki ga obravnavajo. Dokaz za to je poleg te nominacije tudi publika, ki se v veliki meri udeležuje vseh naših razstav,dogodkov. Nismo več samo muzej in galerija, temveč smo postali neke vrste kulturni center, mediator urbanega utripa našega mesta.«

Nagrado Živa podeljuje Forum slovanskih kultur, mednarodna organizacija, ustanovljena leta 2004. Po besedah predsednice organizacije Andreje Rihter, je njihov cilj prepoznati izredne dosežke na področju premične in nepremične dediščine ter promocija skupne slovanske kulture, kakor tudi medsebojna izmenjava znanj in izkušenj.

Nagrada je bila ustanovljena leta 2012, ime pa je dobila po slovanski boginji življenja, mladosti, lepote, vitalnosti in plodnosti. Tudi ključni kriteriji izbora za nagrado Živa sledijo tem vrednotam in so družbena odgovornost, ustvarjalnost, interpretacija, komunikacija, dobra uporaba virov, izobraževanje, konzerviranje in raziskovanje ter trajnostnost v prihodnosti. Za nagrado lahko kandidirajo vse vrste muzejev od tehničnih do zgodovinskih, prirodoslovnih do arhitekturnih in etnografskih. Prav tako ni kriterij staž ali regionalni oziroma državni status, pač pa odprtost muzeja in njegova zaveza k aktivnem prevzemanju vloge v družbi, v kateri in za katero delujejo.