ponedeljek, 9. 10. 2017

Nagrade festivala Zlata paličica

Lutkovno gledališče Ljubljana je na 17. festivalu uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade Zlata paličica, prejel nagradi za najboljšo predstavo ter za najboljšo mladinsko predstavo festivala.

Najboljša predstava letošnjega festivala Zlata paličica po izboru otroške žirije je predstava režiserke Ivane Djilas Medved in mali v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Otroška žirija je v obrazložitvi zapisala: Medved in mali je izvirna predstava, pri kateri so kreativno uporabljeni pripomočki na odru. Scena je barvita in vsebuje veliko mehkih materialov, na primer plišaste živalce in oblake. Lahko bi jo opisali kot pop-up knjigo. Z lučjo in glasbo je predstava ustvarila čarobno vzdušje in prisrčnim lutkam dala osebnost. Te izvirne in domišljijske živali so bile po naročilu izdelane v Londonu. Igralci, ki so bili na odru vidni in so lutkam dali življenje, so že tako zabavno predstavo, še popestrili.

Najboljša mladinska predstava festivala Zlata Paličica 2017 pa je predstava režiserke Anje Suša Nekoč, ko nas ni bilo več v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Najstniška žirija je v obrazložitvi zapisala: Predstava Nekoč, ko nas ni bilo več nam predstavlja otroški pogled na ločitev staršev in občutke skozi katere otrok »prepotuje«. Igralci so like otrok odigrali zelo realistično, kar zaradi njihovega drugačnega dojemanja sveta ni preprosta naloga. Vzdušje igre je zelo pisano in scena je zelo preprosta, a kljub temu gledalca prevzamejo različna čustva, od veselja do žalosti.