torek, 25. 9. 2018

Nagrajen trajnostni razvoj Ljubljane

Skupina neodvisnih strokovnjakov in predstavnikov Evropske komisije, Evropskega parlamenta in Evropskega odbora regij je v okviru projekta Evropska prestolnica pametnega turizma Ljubljano razglasila za najboljšo na področju trajnostnega razvoja.

V naši kandidaturi smo predstavili najpomembnejše ukrepe in načrte s področja trajnostnega razvoja v Ljubljani, dostopnosti, digitalizacije ter kulturne dediščine in ustvarjalnosti.

Skupaj z predstavniki ostalih devetih finalistk (skupno se je prijavilo 38 mest iz 19 držav članic) smo v torek, 24. septembra 2018, v Bruslju pred izbrano evropsko žirijo podrobneje predstavili našo kandidaturo, ta pa je odločila, da naziv Evropska prestolnica pametnega turizma 2019 prejmeta Helsinki in Lyon, Ljubljano pa je razglasila za najboljšo na področju trajnostnega razvoja.

»Izjemno smo ponosni, da je skupina strokovnjakov prepoznala prizadevanja mesta Ljubljane, da se razvija v sodobno prestolnico in hkrati ostaja človeku prijazno mesto. Nagrada postavlja Ljubljano v sam vrh vzornih praks dosedanjega delovanja na področju trajnostnega razvoja in izjemnih načrtov za prihodnost, ki hkrati omogočajo nadaljnji gospodarski in družbeni razvoj ter ohranjajo naravno okolje in vire,« je po razglasitvi zmagovalcev dejala mag. Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana.

Ljubljano smo predstavili kot...

V Bruslju smo strokovni žiriji med drugim predstavili Zeleno oskrbovalno verigo, Okuse Ljubljane, projekt povezovanja osnovnih šol z lokalnimi pridelovalci hrane, ukrepe zero waste upravljanja z odpadki, povečanje javnih zelenih površin, con za pešce in kolesarje ter mreže javnega mestnega prevoza, uvedbo turističnega električnega vlakca, ukrepe za desezonalizacijo in razpršitev turističnih tokov, razvoj kulturnih četrti in druge aktivnosti, povezane s trajnostnim razvoem mesta.

Glede dostopnosti smo izpostavili projekte, ki omogočajo lažje gibanje in informiranje slepih in slabovidnih, invalidnih oseb in drugih oseb s posebnimi potrebami, kot so mobilna aplikacija, prilagojenost javnega mestnega prometa, označba poti in veččutna vodstva, triatlon Oviratlon za ozaveščanje javnosti idr.

Na področju digitalizacije smo izpostavili inovativne turistične in uporabne informacije, izdelke, storitve, prostore in izkušnje, prilagojene potrebam potrošnikov z rešitvami, ki temeljijo na digitalnih in IKT orodjih, kot so aplikacije za vodenja po javnih kulturnih zavodih in uporabo mestnega potniškega prometa, digitalni vodnik po mestu, turistična in mestna kartica Urbana in evidentiranje zasedenosti parkirnih mest, souporaba koles BicikeLJ in električnih vozil, brezplačno omrežje WiFree Ljubljana, spletna platforma Zelene nabavne verige, razvoj pametne turistične platforme Turistični ekosistem, ki bo pomagala razumeti poteke turističnih tokov, prilagajati doživetja in podajati konkretne informacije v realnem času za različne ciljne skupine, idr.

Na področju kulturne dediščine in ustvarjalnosti smo v ospredje postavili bogato vsebino, s katero Turizem Ljubljana in različne inštitucije prek celega leta in z več kot 14.000 dogodki, od teh jih je več kot 70 odstotkov brezplačnih, bogatijo tako kulturna kot športna, kulinarična in turistična doživetja, inovativne vodene ture, mobilne vodnike in mestno strategijo kulturnega turizma, ki povezuje inštitucije na lokalnem in mednarodnem nivoju.

Kaj pomeni naziv za Ljubljano

Naziv najboljšega na področju trajnostnega razvoja v okviru Evropske prestolnice pametnega turizma 2019 je edinstvena priložnost, ki omogoča ciljno usmerjeno komuniciranje in podporo ter prepoznavnost kot pionirja pametnega turizma v Evropski uniji. Ljubljana je tako postala navdih drugim turističnim destinacijam po vsej Evropi, hkrati pa dobila nov izziv pri nadaljnjem nadgrajevanju in izboljšanju sebe kot potovalne destinacije, zagotavljanju kakovosti življenja tako za svoje prebivalce kot obiskovalce ter spodbujanju gospodarske rasti tudi na državnem nivoju.

O projektu Evropska prestolnica pametnega turizma

Projekt Evropska prestolnica pametnega turizma kot novost v Evropski uniji nagrajuje in izpostavlja inovativne, inteligentne in vseobsežne rešitve v turizmu evropskih mest. Pametno turistično mesto opredeljuje kot mesto, ki uporablja svoj ozemeljski, socialni in človeški kapital za rast turističnega sektorja, blaginjo mesta in boljšo kakovost življenja za prebivalce, nudi obogatene in prilagojene turistične izkušnje z vrednotenjem lokalnih sredstev ob spoštovanju in vključevanju lokalnih skupnosti ter omogoča dostop do turističnih storitev in izdelkov z uporabo novih tehnologij, medsebojne povezanosti in storitev. Uvedba pametnega turizma odgovarja na nove izzive in potrebe hitro rastočega segmenta gospodarstva, v katerem se spreminjajo produkti, storitve in digitalna orodja, ter daje enake možnosti in dostopnost za vse obiskovalce.

Evropska komisija meni, da ima turizem kot tretja največja družbeno-ekonomska dejavnost Evropske unije, ki v njen BDP prispeva 10%, ključno vlogo pri rasti in zaposlovanju, pri čemer ostaja ogromen potencial za nadaljnji razvoj. Pri tem so ključni inovacije, dostopnost in trajnostni razvoj, zato želi Evropska komisija podpirati povezovanja in sodelovanja, ki bi omogočala izmenjavo dobrih praks med evropskimi mesti in povečala prepoznavnost Evrope kot turistične destinacije.