torek, 28. 1. 2014

Nagrajena aplikacija Urbana

Nova mobilna aplikacija sistema enotne mestne kartice Urbana je osvojila prvo mesto na tekmovanju »MasterCard plačilni sistemi v prometu« v kategoriji »Najuspešnejši plačilni sistemi na mobilnih telefonih«.

Sistem enotne mestne kartice Urbana je doživel virtualno nadgradnjo z novo mobilno aplikacijo - virtualno vrednostno Urbano na pametnih telefonih.
Inovativni rešitvi so 27. januarja 2014 v Londonu podelili prvo nagrado na tekmovanju »MasterCard plačilni sistemi v prometu« (MasterCard Transport Ticketing Awards) v kategoriji »Najuspešnejši plačilni sistemi na mobilnih telefonih« (Most successful mobile ticketing programme). S tem se omenjeni sistem uvršča med najnaprednejše tehnične rešitve na področju transportnih vozovnic in mobilnega plačevanja. Z aplikacijo bo možno plačilo vožnje z mestnimi avtobusi (LPP), storitev javnih parkirišč (LPT), vožnje z vzpenjačo (Ljubljanski grad) in storitve BicikeLJ (Europlakat).

Aplikacija Urbana za pametne telefone pri storitvah mestnega potniškega prometa ponuja vse, kar ponuja vrednostna kartica Urbana: brezstično plačilo storitve, brezplačno prestopanje znotraj 90 minut, potovanje za več ljudi hkrati, dodatno pa aplikacija ponuja polnjenje računa neposredno z mobilnim telefonom (preko Monete) ali na urbanomatu oz. preko virtualnega urbanomata, izpis stanja, pregled zgodovine validiranja itd. V primeru mestnih avtobusov bo aplikacija omogočala tudi številne uporabne informacije kot npr. prihod avtobusov, pregled linij mestnega prometa, izračun časa potovanja, prikaz lokacij postajališč v neposredni bližini uporabnika itd. Večino teh funkcij bo na voljo tudi pri ostalih navedenih storitvah. Pri tem aplikacija združuje prednosti tehnologije NFC (Near Field Communication) in Monete, storitve brezgotovinskega plačevanja z mobilnim telefonom, ki nastopa kot skupna blagovna znamka družbe Telekom Slovenije in banke Nova KBM.

Da gre za resnično uporabnikom prijazno in učinkovito rešitev, potrjuje prva nagrada »MasterCard plačilni sistemi v prometu« v kategoriji »Najuspešnejši plačilni sistemi na mobilnih telefonih«. Dogodek, ki poteka pod glavnim pokroviteljstvom družbe Mastercard, je največji dogodek na področju tovrstnih rešitev v svetu, rešitev Urbana za pametne telefone pa je strokovno komisijo prepričala kljub izredno močni konkurenci še 5 finalistov (Connecthings, Corethree, DB Mobility Logistics AG, Masabi in Snapper).
Zdenka Grozde, direktorica Javnega Holdinga Ljubljana in vodja projektne skupine Enotna mestna kartica Urbana, je ob tem dejala: »Potniki, ki uporabljajo vrednostno urbano, tujci v Ljubljani, in vsi tisti, ki kdaj pozabijo doma terminske (zelene) Urbane, bodo virtualne kartice Urbana na mobilnem telefonu veseli, saj jim ta nudi ustrezno in enakovredno nadomestilo Urbane za potovanje z mestnimi avtobusi, pa tudi uporabo pri drugih storitvah mesta Ljubljane. Konkurenca je bila res izredno močna, zato nas še posebej veseli, da je bila skupna rešitev prepoznana kot prva med najbolj naprednimi.«

Nagrajena rešitev bo na voljo uporabnikom vseh mobilnih operaterjev, polnjenje z Moneto pa je omogočeno le uporabnikom Monete Telekoma Slovenije, naročnikom Simobila in Debitela, ter komitentom Nove KBM in PBS, ki so hkrati uporabniki enega od naštetih operaterjev. Aplikacija mobilne Urbane na telefonu je v še fazi testiranja, predvidoma bo za uporabnike brezplačno dostopna letos spomladi. Uporabniki si jo lahko sami implementirajo preko spletne trgovine.