petek, 26. 6. 2015

Nagrajena inovacija JP Žale

JP Žale je prejelo bronasto priznanje Gospodarske zbornice Slovenije – Zbornice osrednjeslovenske regije, za inovacijo »iskalnik grobov«.

Za JP Žale je to že drugo bronasto priznanje v zadnjih sedmih letih, saj so leta 2009 prejeli bronasto priznanje Gospodarske zbornice Slovenije – Območne zbornice Ljubljana za inovacijo »internetni prenos pogrebne svečanosti«.

Iskalnik grobov je rezultat družbeno odgovornega delovanja podjetja ŽALE, d.o.o. in stalnega spremljanja potreb strank, ki na tako velikem pokopališču, kot je pokopališče Žale, kjer je okoli 45 tisoč grobov, težko najdejo grob, ki ga iščejo. Iskalnik je izviren način, kako s pomočjo sodobne tehnologije uporabnikom omogočiti čim lažji dostop do iskanih podatkov.

Obstajata dve različici iskalnika grobov - spletna in mobilna. Obe različici imata dve bistveni lastnosti:

- stalna možnost iskanja želenega groba na pokopališču Žale in ostalih 17 pokopališčih v upravljanju podjetja ŽALE, d.o.o..
- stalna možnost iskanja grobov znanih pokojnikov in njihovo spoznavanje (biografije, predstavitve).

Oba različici uporabljata isto bazo podatkov o pokojnikih, v kateri so zajeti tisti pokojniki, katerih svojci niso prepovedali objave. V iskalnik je potrebno vpisati ime in priimek pokojnika, ki se ga išče, število zadetkov pa lahko se lahko omeji z navedbo letnice rojstva ali letnice smrti.

V spletni različici iskalnika grobov, dostopni na spletni strani podjetja ŽALE, d.o.o., iskalnik izriše pot od najbližjega vhoda do oddelka in označi grob. Poleg tega omogoča spreminjanje merila oz. velikosti načrta. Hkrati je možen klik na navigacijo ali na zemljevid. Načrt z vrisano potjo se lahko tudi natisne.

Mobilna različica iskalnika se uporablja s pomočjo pametnih telefonov in drugih mobilnih naprav. Vključiti je treba GPS in na internetni strani grobovi.zale.si dovoliti uporabo trenutne lokacije. Če se uporabnik nahaja na pokopališču, se na načrtu prikaže njegova trenutna lokacija in pot do groba. Naprava ves čas prikazuje uporabnikovo gibanje in trenutno lokacijo ter ga pripelje na cilj. V kolikor uporabnik ni na pokopališču, se mu izriše pot od najbližjega vhoda na pokopališče do iskanega groba.

Poleg tega baza podatkov zajema tudi biografske podatke o slavnih pokojnikih, pokopanih na pokopališču Žale, ki jih je v svoji knjigi »Ljubljanske Žale – Vodnik po pokopališču« navedla avtorica Milena Piškur. Slednje se išče s klikom na okence »slavni« in predstavlja še dodatno nadgradnjo. Tu je poleg klikov na zavihek »navigacija« in »zemljevid« možen tudi klik na zavihek »slavni«, kjer se v tem primeru izpiše besedilom z opisom iskane osebe. Na ta način je možno spoznavati osebe, ki so pomembno zaznamovale našo zgodovino, hkrati pa to pripomore tudi k promociji pokopališča kot parka, prepletenega s kulturno in zgodovinsko zapuščino naroda.