četrtek, 18. 1. 2018

Nagrajeni festival MENT

Festival MENT Ljubljana, ki ga od leta 2015 organizira Kino Šiška, je v okviru največjega evropskega showcase festivala Eurosonic Noorderslag prejel kar dve nagradi, in sicer za najboljši manjši festival in najboljši klubski festival v Evropi.

European Festival Awards (EFA) od leta 2009 podeljujejo najboljšim evropskim glasbenim festivalom. Za leto 2017 so izbirali med približno 350 festivali v petnajstih kategorijah, glasove pa sta prispevali žirija in javnost. V vsaki od kategorij se je za naziv skupaj z MENT Ljubljana potegovalo deset festivalov. Poleg MENTa so med letošnjimi dobitniki nagrad tudi festivali EXIT, Sziget, Roskilde, Pohoda, Down The Rabbit Hole, Goodlive (promotor berlinske Lollapalooze) in drugi.

Prejeti nagradi pomenita veliko priznanje in spodbudo za mlad festival, njegovo ekipo, občinstvo, koproducente, partnerje, podpornike, mesto Ljubljana in slovensko glasbeno sceno nasploh.

O festivalu in konferenci MENT Ljubljana

Nagradi je MENT Ljubljana prejel zgolj dva tedna pred svojo četrto izvedbo, ki bo v Ljubljani potekala med 31. januarjem in 2. februarjem 2018. Na njej se bo predstavilo skoraj 70 svežih in drznih glasbenih izvajalcev iz vse Evrope, na konferenci o glasbeni industriji in kreativnosti pa organizatorji pričakujejo prihod več kot 400 tujih in slovenskih delegatov.

Festival se osredotoča na regionalne in vzhodno-evropske glasbene scene, gosti pa izvajalce iz cele Evrope. Podobno je tudi z glasbenimi profesionalci – v zadnjih letih je gostil predstavnike različnih festivalov (EXIT, INmusic, Glastonbury, Sziget, Eurosonic, Pohoda, Tallinn Music Week, Iceland Airwaves, United Islands of Prague, Les Trans Musicales, Rock 4 People, Waves Vienna, Le Guess Who?, Reeperbahn, Taksirat, Super Uho, Europavox …), založb (One Little Indian, PIAS, Glitterbeat, Ghostly International, Beggars Group …), glasbenih agencij (Toutpartout, Belmont, Pitch & Smith, Charmenko, Ink Music, Paper and Iron …), glasbenih medijev (KEXP Radio, Under the Radar, The Quietus, Clash, Intro, Louder Than War, The 405, Drowned in Sound, GIITTV …) in druga z glasbo povezana podjetja ter predstavništva, kot na primer Factory 92, The Orchard, Phonofile ter številne music export pisarne. Konference se udeležuje tudi visoko število profesionalcev iz naše regije, predvsem s Hrvaške, Srbije in Makedonije, pa tudi iz Avstrije, Madžarske, Slovaške, Belorusije, Rusije in Ukrajine.

Poleg festivala in konference MENT Ljubljana čez celo leto deluje tudi platforma MENT, ki podpira in promovira slovenske izvajalce in avtorje v tujini – s poudarkom na dogodkih, kot so Tallinn Music Week, INmusic Festival, Reeperbahn Festival, Eurosonic Noorderslag, Waves Vienna, Budapest Showcase Hub, Liverpool Sound City, Taksirat Festival, Moscow Music Week… V okviru dejavnosti platforme MENT je v letu 2017 na različnih tujih festivalih in prizoriščih nastopilo 12 slovenskih zasedb ter izvajalcev in skupaj izvedlo 15 nastopov.