petek, 18. 11. 2011

Naj javno stranišče 2011

Mestna občina Ljubljana je dosegla 7. mesto v ocenjevalni akciji »Naj javno stranišče 2011«, ki jo organizira Društva za kronično vnetno črevesno bolezen Slovenije. Komisija je javna stranišča ocenjevala v tridesetih slovenskih občinah.

Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen (KVČB) je bilo ustanovljeno leta 2004. Sprva je združevalo mladostnike, v letu 2005 pa so postali nacionalno društvo, ki vključuje vse invalide, osebe s KVČB, tako otroke in mladostnike, kot tudi odrasle.

Projekt »Naj stranišče«

Eden od zelo pomembnih posebnih socialnih programov, ki jih izvaja društvo KVČB, je program odpravljanja ovir pri dostopu do sanitarij v bivalnem in delovnem okolju.

Za bolnike s kronično vnetno črevesno boleznijo je zelo pomembno, da v svojem življenjskem prostoru nimajo ovir, ki bi jim oteževale življenje z boleznijo. Še posebno takrat, ko jih pozove na blato in niso doma, je zelo pomembno, da imajo hitro omogočen dostop do sanitarnih prostorov.

Kako nujne so sanitarije pa opazimo, ko naletimo na oviro, predvsem pri dostopu do sanitarnih prostorov v javnosti in na delovnih mestih. Velikokrat se bolniki s kronično vnetno črevesno boleznijo srečujejo s problemom, da so sanitarni prostori zaklenjeni ali plačljivi, težava pa se pojavi tudi na delovnem mestu, kjer bolniki zaradi narave svojega dela ne morejo zapustiti delovnega mesta.

19. november je svetovni dan stranišč, ki ga obeležujemo po vsem svetu. Dan prej, 18. novembra 2012, pa je društvo KVČB, letos že tretje leto zapored, razglasilo rezultate projekta »Naj javno stranišče 2011«.

Projekt je namenjena osveščanju javnosti o pomenu stranišč in kot informacija članom ter nečlanom društva in tudi ostalim invalidom, kje v obiskanih mestih oz. občinah in bencinskih črpalkah ob glavnem avtocestnem križu imamo možnost dostopa do stranišča, ki ga kot svojo temeljno potrebo nujno potrebujemo.

Več o projektu »Naj javno stranišče« in o rezultatih pa lahko preberete na uradni spletni strani projekta.