ponedeljek, 18. 11. 2013

Naj javno stranišče 2013

Mestna občina Ljubljana je v akciji Društva za kronično vnetno črevesno bolezen osvojila naslov Naj javno stranišče 2013 v kategoriji občin.

Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen je akcijo ocenjevanja urejenosti javnih stranišč letos izvedlo že petič. Člani komisije so ocenili javna stranišča na več kot 120 lokacijah po Sloveniji. Poleg 35 občin in 50 bencinskih servisov ob avtocestah je letos v izboru sodelovalo tudi 13 bolnišnic in 10 zdravstvenih domov.

V Ljubljani so člani komisije ocenili javna stranišča na devetih lokacijah, in sicer v podhodu Plava laguna, pod Tromostovjem, Mesarskim, Zmajskim in Prulskim mostom, na Pogačarjevem trgu (v stavbi Kresije), pod Kongresnim trgom (vhoda Bukvarna in Zvezda) ter v Plečnikovem podhodu.
Vsa našteta javna stranišča so brezplačna, dostop do njih pa je označen na stavbah, na info točki, na karti mesta ter na usmerjevalnih tablah. Poleg omenjenih stranišč sta v Ljubljani uporabnikom na voljo še dve premični stranišči (v parku Tivoli, pri igrišču, ter na parkirišču pokopališča Polje).

Javna stranišča v Ljubljani so po ocenjevalnih kriterijih prejela skupno oceno 4,81 in s tem osvojila prvo mesto.

Dodajmo še, da je v kategoriji ocenjevanja stranišč v zdravstvenih domovih Zdravstveni dom Ljubljana osvojil tretje mesto.

Glavni namen akcije »Naj javno stranišče 2013« je osveščati javnost o potrebah ljudi s kronično vnetno črevesno boleznijo, ki morajo stranišča pogosto obiskovati. V društvu želijo s tem tudi spodbuditi občine in druge javne institucije k razmisleku o čistih in primerno urejenih straniščih.