torek, 16. 4. 2019

Nova nagrada za projekt Energetsko napredni

Za projekt energetske obnove stavb v Mestni občini Ljubljana smo prejeli energetsko nagrado Financ. Poseben pomen nagradi daje dejstvo, da smo slavili tako v kategoriji po izboru bralcev kot po izboru strokovne komisije.

Energetska obnova Ljubljane

Leta 2017 smo s konzorcijem družb Petrol in Resalta podpisali koncesijske pogodbe za energetsko obnovo 48 javnih objektov v lasti Mestne občine Ljubljana. Med njimi so kulturni in zdravstveni objekti, vzgojno-izobraževalne ustanove, športni objekti ter stavbe mestne uprave. V prvem delu projekta (EOL 1) smo energetsko obnovili 48 objektov, od tega 25 celovito. Vrednost investicije je znašala približno 15 milijonov evrov, s prenovami pa privarčujemo več kot milijon evrov na letni ravni, kar predstavlja približno porabo 500 gospodinjstev.

Osrednji cilj projekta je izboljšanje energetske učinkovitosti v stavbah in zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, pri čemer se standard udobja v objektih ne sme znižati. Z obnovami smo uspešno zmanjšali izpuste CO2 za približno 3.000 ton letno ter s tem ohranili kar 340 ha gozda oziroma kar 150.000 dreves.