petek, 6. 12. 2013

OŠ Bičevje nagrada OZN

Učenci OŠ Bičevje so na mednarodnem festivalu Vienna International Human Rights Film Festival prejeli prvo nagrado UNIS Vienna in UNHCR v Avstriji za kratki film o človekovih (otrokovih) pravicah z naslovom We All Make The World Beautiful.

Film so posneli Natalija Alitović, Medina Begić, Amina Begić, Lin Chen, Chenyun Lin, Art Millaku, Lisu Millaku, Belmin Mržljak, Viktor Oman, Sevim Salifoski in Vanesa Zidi pod vodstvom mentoric Alenke Fajfar Gnezda in Bernardke Avsenik.

Film je bil posnet z namenom, da se sliši glas otrok, katerih starši so se priselili v Slovenijo iz različnih držav sveta. Otroci so z delili svoje izkušnje z željo, da bi jim njihove začetne težave olajšali z večjo mero pozitivnega sprejemanja njihove drugačnosti. Izrečene misli pa kažejo, da se ni lahko vključiti v novo okolje. Mladi so želeli opozoriti širšo javnost, naj se v vseh državah sveta pomaga migrantom in njihovim otrokom.

Mladi ustvarjalci s filmom sporočajo, da je ravno multikulturnost to, kar bogati svet in mu daje večjo kvaliteto.

Na mladinski natečaj kratkih filmov o človekovih pravicah 2013 na Austrian Film Festival on Human Rights 2013 je prispelo nekaj več kot 90 filmov, po prvem pregledu pa so jih v tekmovalni del uvrstili 70. Žirijo festivala "This Human World" so sestavljali priznani avstrijski filmski ustvarjalci, režiserji in igralci in odločili so, da si prav film We All Make The World Beautiful v kategoriji dokumentarnih kratkih filmov zasluži prvo nagrado.

Zmagovalni film si lahko ogledate tukaj, ostale podrobnosti pa na spletni strani šole.


Mednarodni dan človekovih pravic
Mednarodni dan človekovih pravic obeležujemo 10. decembra, na obletnico sprejema Splošne deklaracije človekovih pravic (Generalna skupščina Združenih narodov je deklaracijo sprejela v New Yorku 10. decembra 1948).