petek, 10. 5. 2019

Prestižna evropska nagrada za Mesto žensk

Društvo Mesto žensk je prejelo prestižno mednarodno nagrade za kulturo Princess Margriet, ki jo podeljuje Evropska kulturna fundacija.

Evropska kulturna fundacija nagrado podeljuje že enajstič, prvič jo namenjajo slovenski iniciativi. V obrazložitvi so med drugim zapisali, da Mesto žensk s svojim vključujočim razumevanjem feminizma in njegovih čezdisciplinarnih okvirov izpostavlja umetnice, ki zabrisujejo meje žanra in premeščajo zaznavano ločitev med mislimi in dejanji ter ustvarjajo nova orodja za feministično perspektivo, ki je pozorna na to, kako se spol prekriva z razredom, raso in drugimi vozlišči zatiranja".

Letošnja tema nagrade, ki izpostavlja drzne kulturne iniciative, ki spodbujajo demokratično domišljijo in širijo razpon socialnih priložnosti je Demokracija potrebuje domišljijo!

Mednarodna žirija se je letos odločila za izbor dveh prejemnic: poleg Mesta žensk so nagradili še Ahdaf Soueif (Kairo/London). Kot so zapisali »letošnji prejemnici zastopata različne kulturne pristope, obe pa ponujata bolj upanja polno vizijo demokracije v Evropi danes, saj redefinirata naše razumevanje kulture in njene sposobnosti, da izboljšuje skupno evropsko družbeno realnost.«

Nagrada plod prizadevanj vseh ustanoviteljic, članic, programskih vodij, predsednic, producentk, PRovk, administratork, umetnic, tehnic, grafičnih oblikovalk, videastk, fotografinj, čistilk, prostovoljk, šoferk, umetnic, aktivistk, feministk, teoretičark, kuratork, prijateljic, gostij, partnerjev, nevladnih organizacij, institucij, avtonomnih prostorov, kritičark, ki so 25 let soustvarjale Mesto žensk.

Delovanje Mesta žensk podpiramo tudi v Mestni občini Ljubljana, kjer njihov program sofinanciramo v okviru štiriletnega programskega razpisa.

Slavnostna podelitev nagrade bo 2. oktobra 2019 v Amsterdamu.