četrtek, 22. 5. 2014

Prostovoljstvu prijazna Ljubljana

Mestna občina Ljubljana je prejela naziv »Prostovoljstvu prijazno mesto«. Slavnostna podelitev je potekala v okviru 15. festivala prostovoljstva v prostorih Ruskega centra znanosti in kulture.

Mestna občina Ljubljana ima izjemen posluh za prostovoljstvo in na različne načine nudi podporo razvoju, organizaciji in kakovostni izvedbi prostovoljnega dela. To izkazuje tudi z dolgoletno finančno podporo številnim prostovoljskim organizacijam in oddajanjem prostorov v brezplačni namen, Oddelek za zdravje in socialno varstvo pa je v seriji – »Ljubljana – Zdravo mesto« izdal tudi publikacijo »Prostovoljna Ljubljana – prijaznejša Ljubljana«.

Prostovoljstvo je v Ljubljani prisotno na najrazličnejših področjih; prostovoljke in prostovoljci delujejo v prostovoljnih gasilskih društvih, v sistemu zaščite in reševanja, ob različnih kulturnih in športnih dogodkih, delujejo z namenom varovanja okolja in varstva živali. S svojim delom pripomorejo k boljšemu zdravju prebivalk in prebivalcev, svoj čas namenjajo mladim in starejšim ter nudijo podporo najranljivejšim skupinam.

Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja, ki je tudi prostovoljska organizacija, je Mestno občino Ljubljana prepoznala kot občino, ki daje prostovoljstvu poseben pomen in jo v letu 2014 prijavila na razpis Slovenske filantropije, Združenja za promocijo prostovoljstva za podelitev naziva »Prostovoljstvu prijazno mesto«.

Namen podelitve naziva »Prostovoljstvu prijazno mesto« je izpostaviti občine, ki prepoznavajo pomen prostovoljskega dela svojih občank in občanov za življenje v njihovi skupnosti, cenijo njihovo delo, podpirajo prostovoljske organizacije in namenjajo del občinskih sredstev za razvoj prostovoljstva v svoji občini.

Strokovna komisija za izbor kandidatov se je po podrobnem pregledu vseh vlog odločila in v letu 2014 Mestni občini Ljubljana podelila laskavi naziv »Prostovoljstvu prijazno mesto«.