sreda, 4. 7. 2018

Visoko državno priznanje za Dubravko Tomšič Srebotnjak in Darka Brleka

Častna meščanka Ljubljane prof. Dubravka Tomšič Srebotnjak ter direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek sta 4. julija 2018 prejela visoki državni odlikovanji.

Zlati red za zasluge za Dubravko Tomšič Srebotnjak

Dubravka Tomšič Srebotnjak je za življenjsko delo in izjemen opus na področju slovenske in svetovne glasbene poustvarjalnosti prejela zlati red za zasluge.

dubravkaFoto: Tamino Petelinšek

Iz utemeljitve: "Pianistka nebeške vizije in herojske moči. To sta le dva od številnih izrazov navdušenja, s katerimi so poznavalci glasbene umetnosti opisovali dovršenost izrazne moči pianistke Dubravke Tomšič Srebotnjak. Bila je čudežni otrok. Izjemno nadarjenost je pokazala na nastopu že kot petletna deklica. Pri sedemnajstih je diplomirala na znameniti newyorški glasbeni šoli Julliard in bila na državnem tekmovanju izbrana za največji glasbeni talent ZDA. Debitirala je v znameniti Carnegie Hall z orkestrom Newyorške filharmonije, se izpopolnjevala pri legendarnem pianistu Arthurju Rubinsteinu in skrbno razvijala svoj dar. Njeni uspehi so se vrstili. Bogata pianistična pot jo je vodila v vse najpomembnejše glasbene metropole. Sodelovala je z najuglednejšimi orkestri sveta, slavnimi dirigenti in glasbeniki ter povsod navduševala sladokusce klasične glasbe. Prejela je številne nagrade in priznanja. Pri petintridesetih letih je prejela tudi Prešernovo nagrado, ko je imela za seboj že trideset let kariere. Zelo je ponosna tudi na zlato medaljo Mozartovega tekmovanja v Bruslju leta 1967. Njen opus je izjemen. Skupaj je imela več kot pet tisoč samostojnih recitalov in koncertov ter prav toliko stoječih ovacij. Pri tem ni pozabila slovenskih skladateljev, ki jih je rada predstavila svetovni javnosti. Veliko je tudi snemala. Pri največjih svetovnih založbah je posnela več kakor 90 zgoščenk. Njeni posnetki z več kot sto naslovi temeljnih del pianistične literature, posnetih za slovenski državni radio, so za slovensko kulturo neprecenljivi. Kot profesorica na Akademiji za glasbo v Ljubljani je vzgojila več rodov uveljavljenih slovenskih pianistov in pedagogov ter pomembno prispevala k razvoju slovenskega pianizma in glasbene poustvarjalnosti. Zaslužna profesorica Dubravka Tomšič Srebotnjak je ena najuspešnejših glasbenih poustvarjalk v slovenskem, evropskem in svetovnem merilu. Je ena največjih slovenskih umetnic in odlična ambasadorka slovenske glasbene poustvarjalnosti.Njeno ime bo z velikimi črkami večno zapisano v slovenski in svetovni glasbeni zgodovini."

Darko Brlek prejel red za zasluge

 Darko Brlek že več kot 25 let z izjemnim umetniškim čutom, vrhunskim znanjem in veliko mero vztrajnosti uspešno vodi najstarejši festival v Sloveniji in največjega v regiji. Kot je zapisano v utemeljitvi, so »njegovi uspehi bistveno sooblikovali kakovostno kulturno-umetniško življenje Slovenije in pomembno prispevali k njenemu ugledu v mednarodnem prostoru.«

Festival Ljubljana je pod vodstvom Darka Brleka v nekaj letih postal primerljiv z največjimi in najpomembnejšimi evropskimi festivali, v zadnjih 25 letih pa je gostil mnoge največje svetovne umetnike.
Darko Brlek je na Festivalu Ljubljana uvedel številne novosti, poglobil je sodelovanje z Evropskim združenjem festivalov, ki ga je kot predsednik 12 let tudi uspešno vodil, ter občutno povečal število prireditev in obiskovalcev.

Darko Brlek je v zahvali poudaril izjemen pomen podpore, ki jo Festivalu Ljubljana namenjajo Mestna občina Ljubljana in župan Zoran Janković ter številni zvesti sponzorji in obiskovalci. Opozoril je tudi na pomen izobraževanja, kulture in športa ter na problematiko pomanjkljivega financiranja teh pomembnih področij.