ponedeljek, 6. 12. 2010

World Summit Award

"Portal TE-TOL" je bil izbran za enega izmed petih najboljših na svetu s področja mobilno dosegljivih okoljskih vsebin.

Pod okriljem Svetovnega vrha za informacijsko družbo Združenih narodov je World Summit Award izbral mobilni portal Termoelektrarne Toplarne Ljubljane (TE-TOL) in s tem Slovenijo za eno izmed petih najboljših praks na svetu s področja varovanja okolja in zdravja.

Globalna pobuda »World Summit Award« (WSA), ki je nastala in deluje v okviru in sodelovanju s Svetovnim vrhom za informacijsko družbo (World Summit for Information Society), je letos prvič izvedla izbor za najboljše mobilne vsebine in aplikacije na svetu – WSA-mobile.

Nanj so se lahko za eno od osmih razpisanih kategorij prijavile tiste mobilne vsebine in aplikacije, ki so bile predhodno nominirane s strani nacionalnih članic mednarodne žirije oz. bile izbrane na predhodnih nacionalnih izborih. Prejeli so več kot 420 kandidatur iz skoraj 100 držav, izbrali pa po pet zmagovalcev v vsaki kategoriji.

TE-TOL je na predlog slovenske članice WSA, prof. dr. Borke Jerman Blažič, vodje Laboratorija za odprte sisteme in mreže z Instituta "Jožef Stefan", sprejel nominacijo in kandidiral s svojim mobilnim portalom v kategoriji »m-okolje in zdravje«, v kateri je bil izbran kot eden izmed petih najboljših na svetu. Slovenija si tako ugledno priznanje deli z Avstrijo, Indijo, Egiptom in ZDA.

Države z največ nagrajenimi projekti v vseh osmih kategorijah pa so Indija in ZDA s po štirimi zmagami, sledita jima Rusija in Nemčija s tremi.

TE-TOL je tudi edina energetska družba med vsemi izbranimi izvajalci. Mednarodna žirija, ki jo je sestavljalo dvajset mednarodno priznanih strokovnjakov, ki so se v okviru WSA zbrali v Abu Dhabiju, je svoj izbor v utemeljila s tem, da je TE-TOL kot proizvajalec energije iz fosilnega goriva z inovativnim mobilnim sistemom na odprt, pregleden in enostavno dostopen način svojemu neposrednemu okolju, to je prebivalcem Ljubljane, omogočil 24/7 pregled ažurnih podatkov o izpustih in vplivih na okolje in zdravje, kot tudi podatke o proizvodnji, obenem pa je z mobilnim sistemom nadgradil interne procesa dela. Pomembna evaluacijska kriterija za izbor najboljših mobilnih praks na svetu sta poleg kakovosti vsebine, estetske in funkcionalne uporabniške vrednosti ter učinkovitih tehničnih rešitev predstavljala tudi stroškovna dostopnost za različne ciljne skupine in strateški pomen za razvoj kakovosti informacijske družbe, ki ima v okviru Združenih narodov velik pomen.

V TE-TOL-u menijo, da je njihov mobilni portal, ki ga je tehnično in oblikovno dovršeno razvilo slovensko podjetje Hardlab, prvi projekt v Sloveniji, ki je uspešno povezal okoljsko, energetsko in mobilno–tehnološko področje. Direktor TE-TOL-a Blaž Košorok je o izboru povedal: »Gre za sodobno komunikacijsko orodje, s katerim smo delovanje največje soproizvodnje električne in toplotne energije še dodatno odprli javnosti, obenem pa smo z njim lahko sistemsko nadgradili logistiko in nadzor dobave lesnih sekancev, ki jih od leta 2009 uporabljamo poleg premoga, kot tudi interne meritve posameznih procesov dela. Biti prepoznan izven naših meja kot najboljša svetovna praksa pomeni veliko priznanje za TE-TOL in za projektni tim, predvsem pa potrjuje, da imamo v Sloveniji odlične strokovnjake s področja mobilne tehnologije, ki so znali naše želje in potrebe prenesti v nekaj kar lahko spraviš v žep in uporabiš kadar koli in kjer koli. Želimo si, da bi s tem postavili dober zgled in spodbudo tudi drugim družbam, še posebej IPPC zavezancem.«

Vsi zmagovalni projekti so bili predstavljeni svetu v okviru mednarodne konference »WSA-mobile Winners' Gala, Conference & Expo«, ki je poteka v Abu Dhabiju med 6. in 8. decembrom 2010. Kot pravijo organizatorji, gre za prvi tovrstni dogodek na svetu, osredotočen na odličnost mobilnih vsebin in aplikacij.

Več o mobilnem portalu TE-TOL:

1. Dostop do portala je možen na dva načina: ali s SMS sporočilom s ključno besedo tetol na kratko številko 3737 ali preko brskalnika mobilnega telefona - na naslov http://m.te-tol.si  

2. Opisne informacije: mobilni portal TE-TOL (www.te-tol.si)

3. Video (narejen je bil za potrebe WSA-mobile žirije in je zato v angleškem jeziku): Mobile portal TE-TOL (youtube)

TE-TOL