torek, 24. 6. 2014

Zelena prestolnica Evrope 2016

Ljubljana je postala Zelena prestolnica Evrope 2016. Med petimi finalnimi mesti, Essnom (Nemčija), Ljubljano (Slovenija), Nijmengnom (Nizozemska), Oslom (Norveška) in Umeo (Švedska), ki so se potegovala za prestižni naziv, je le-tega v torek, 24. junija 2014, v Kopenhagnu prejelo naše mesto.

 

Župan Zoran Janković je ob zmagi povedal, da mu je naziv v izredno čast in veselje ter da je izjemno ponosen na trajnostne dosežke vseh v Ljubljani, saj ne le, da odlično skrbimo za najlepše mesto na svetu, ampak smo v Kopenhagnu dokazali, da so trajnostni projekti zelene Ljubljane lahko vzor mnogim evropskim mestom. Priznanje Evrope nas je postavilo med najboljše. Zmaga Ljubljane dokazuje, da je naša trajnostna usmeritev in naše skupno delo priznano in vse bolj cenjeno tudi izven naših meja. Župan je iskreno čestital vsem sodelavkam in sodelavcem s podžupanjo Tjašo Ficko na čelu, ki so z odličnim, strokovnim in ekipnim delom Ljubljani priborili ta laskavi naziv.

Podžupanja Tjaša Ficko je ob tej priložnosti dejala, da častni naziv, priznanje komisije in družba evropskih mest, odličnih na trajnostnem področju, pomeni Ljubljani ne le prizanje za dosedanje delo, ampak nov zagon, nove izzive, nove možnosti za izboljšanje kakovosti življenja v mestu in seveda dokaz, da smo na pravi poti. Naziv Ljubljano postavlja na evropski zemljevid in nudi nove možnosti sodelovanja z ostalimi evropskimi mesti. Ob tem se je podžupanja zahvalila veliki mestni družini za odlično delo in nevladnim organizacijam, podjetjem, Ljubljančankam in Ljubljančanom za njihov neprecenljiv prispevek in sodelovanje na poti k trajnostni in zeleni Ljubljani. Vsi smo prispevali k temu uspehu, ki predstavlja še eno zavezo, da bomo vsem generacijam meščank in meščanov ter obiskovalcem našega mesta tudi v prihodnje zagotovljali kakovostno življenje na vseh področjih. 

Sporočilo za javnost Evropske komisije iz podelitve prestižnega naziva »Zelena prestolnica Evrope 2016« (v angleškem jeziku) lahko preberete na naslednji povezavi.

Zelena prestolnica Evrope je pobuda Evropske komisije. Naziv »Zelena prestolnica Evrope« vsako leto prejme mesto z visokimi okoljskimi standardi in z zavezo k ambicioznim ciljem za nadaljnje okoljske izboljšave in trajnostni razvoj. Cilj te pobude je izreči priznanje in nagraditi lokalna prizadevanja za izboljšanje okolja, gospodarstva in kakovosti življenja v mestih.

Naziv je bil prvič podeljen leta 2010, ko ga je prejel Stockholm, Zelene prestolnice Evrope pa so bile do zdaj še Hamburg, Victoria-Gasteiz, Nantes, Kopenhagen in Bristol.