petek, 14. 6. 2013

Zelena prestolnica Evrope 2015

Ljubljana - finalistka za naslov "Zelena prestolnica Evrope 2015".

V Nantesu so v petek, 14. junija 2013, razglasili "Zeleno prestolnico Evrope 2015". Med štirimi finalisti za omenjeni naziv je bila tudi Ljubljana, naziv pa je prejel Bristol.

Podžupanja Tjaša Ficko, ki se je skupaj z delegacijo MOL udeležila slavnostne podelitve naziva, je čestitala zmagovalnemu mestu in ob tem dejala, da smo izjemno ponosni, ker smo z uvrstitvijo med štiri najboljše dokazali, da smo na pravi poti k uresničevanju zastavljenih ciljev za izboljšanje kakovosti bivanja v mestu.

Janez Potočnik, Evropski komisar za okolje, je dejal, da so finalisti Zelene prestolnice Evrope zmagovalci, predvsem pa so zmagovalci prebivalci, za katere uprave mest delajo. Ob tem je poudaril, da je ponosen na prizadevanja in dosežek Ljubljane.

Zelena prestolnica Evrope je pobuda Evropske komisije. Naziv »Zelena prestolnica Evrope« vsako leto prejme mesto z visokimi okoljskimi standardi in z zavezo k ambicioznim ciljem za nadaljnje okoljske izboljšave in trajnostni razvoj. Cilj te pobude je izreči priznanje in nagraditi lokalna prizadevanja za izboljšanje okolja, gospodarstva in kakovosti življenja v mestih.

Naziv je bil prvič podeljen leta 2010, ko ga je prejel Stockholm, Zelene prestolnice Evrope pa so bile do zdaj še Hamburg, Victoria-Gasteiz, Nantes in Kopenhagen.

Več informacij o pobudi Evropske komisije "Zelena prestolnica Evrope" in letošnji podelitvi si lahko preberete na spletni strani pobude.