četrtek, 24. 3. 2016

Zlati kamen 2016

Na tradicionalnem srečanju občin in županov Slovenije je Mestna občina Ljubljana prejela nagrado Zlati kamen 2016 za razvojno najbolj prodorno občino v Sloveniji.

»Ljubljana je letos zmagala iz treh prepričljivih razlogov. Prvič, impresiven seznam dosežkov na področju trajnostne mobilnosti. Ljubljana je edina prestolnica, ki je dvakrat prejela evropsko nagrado za trajnostno mobilnost. V letu, ko posebno pozornost namenjamo prav okolju prijaznim prometnim rešitvam, se Ljubljani ne moremo izogniti: nobena druga občina v Sloveniji ne namenja tolikšnega deleža proračuna za trajnostno mobilnost in toliko aktivnosti. Drugič, izjemen napredek, ki ga je mesto naredilo v enem letu. Tretjič, uvedba deljenega prostora, ki prinaša prelom v tem, kako razumemo mesto. Še več, pri letošnji nagrajenki se prvič prekrivajo vse tri glavne ocene za nagrado Zlati kamen. Dobitnica nagrade ima najvišjo vrednost indeksa ISSO, zbrala je največ točk v analizi strategije, politične kulture in aktivnosti ter vse možne točke pri glasovanju Strokovnega sveta. To se ni zgodilo v petih letih še nikoli. Poleg tega je Ljubljana iz mirnega mesta z nadihom provincialnosti v dveh desetletjih postala sodobna evropska prestolnica in prava turistična uspešnica s hitro rastočim številom nočitev. Napredek je velik tudi na okoljskem področju – ob vseh argumentih, zaradi katerih je Ljubljana letos Zelena prestolnica Evrope, je Ljubljana edina prestolnica, ki je sprejela program zero waste – nič odpadkov. Odprtje največjega regionalnega središča za odpadke v Sloveniji je pomemben korak v tej smeri. Vse to ne bi bilo mogoče brez vizije in brez k ciljem usmerjenega strateškega vodenja. In ne bi bilo možno brez številnih talentiranih in prizadevnih ljudi v mestnih službah,« je odločitev utemeljil Strokovni svet izbora in v njegov imenu predsednik sveta prof. dr. Andrej Černe.

Župan Zoran Janković je ob prejemu nagrade povedal, da je Mestna občina Ljubljana na področju trajnostnega razvoja v zadnjih devetih letih dosegla velike spremembe, s čimer smo izboljšali kakovost življenja naših prebivalk in prebivalcev ter prejeli prestižni naziv Zelena prestolnica Evrope 2016. "
Veseli me, da se je temu nazivu pridružila nagrada Zlati kamen, ki pomeni priznanje za naše dosedanje delo tudi v domačem okolju. Vse to kaže, da so naša prizadevanja prava, saj s trajnostnim razvojem skrbimo za solidarnost tudi do generacij, ki prihajajo. S tem jim zapuščamo okolje vsaj toliko ohranjeno, kot ga imamo mi«, je še dodal župan.

Podrobnosti o projektu Zlati kamen so objavljene tukaj