nedelja, 26. 6. 2016

Zlato jabolko

Ljubljana je v letu, ko nosi naziv Zelena prestolnica Evrope, prejela tudi nagrado Zlato jabolko (La Pomme d'Or), najvišje priznanje Svetovnega združenja turističnih novinarjev in piscev o turizmu FIJET.

Nagrado Zlato jabolko Svetovno združenje turističnih novinarjev in piscev FIJET podeljuje kot priznanje za odlične dosežke pri razvoju turizma, za ohranjanje kulturne, naravne in zgodovinske dediščine, njeno vključevanje v turistično ponudbo ter izstopajoče primere vpeljevanja principov trajnostnega razvoja v turizem. Prejeto priznanje mednarodne strokovne javnosti znova potrjuje delovanje v pravi smeri in kakovostno ponudbo v našem mestu.

Združenje FIJET nagrade podeljuje od leta 1970 in je do zdaj nagradilo 47 organizacij, držav, mest, podjetij ali posameznikov.  Predlog za podelitev Zlatega jabolka Ljubljani je podal FIJET – Društvo turističnih novinarjev Slovenije. Ljubljano je v sklopu ostalih predlogov nato obravnavala Komisija za dodelitev Zlatega jabolka pri svetovnem združenju FIJET, kot končno nagrajenko pa jo je potrdil Svet direktorjev nacionalnih turističnih organizacij FIJET, ki ga sestavlja več kot 20 priznanih turističnih novinarjev z vsega sveta.
 
V počastitev prejete nagrade so župan Zoran Janković in člani FIJET Slovenija v soboto, 25. junija 2016, dan po slavnostni podelitvi nagrade, v Šmartinskem parku zasadili avtohtono sorto jablane, ki bo meščane v prihodnje spominjala na prejeto priznanje.