torek, 12. 3. 2019

Ali ste vedeli: Iz invazivne tujerodne kanadske / orjaške zlate rozge smo izdelali čisto pravi papir

Na Inštitutu za celulozo in papir (ICP) so v sklopu projekta APPLAUSE, katerega vodilni partner smo v Mestni občini Ljubljana, uspešno izdelali 350 kg papirja iz kanadske / orjaške zlate rozge.

S projektom APPLAUSE na inovativen način rešujemo problematiko invazivnih tujerodnih rastlin po načelu krožnega gospodarstva.

Kako izdelati papir iz kanadske / orjaške zlate rozge?

Papir iz kanadske / orjaške zlate rozge je v primerjavi s papirjem iz japonskega dresnika svetlejše barve in bolj fine, gladke teksture. Na ICP so na lastnem pilotnem papirnem stroju uspešno izdelali že drugo vrsto papirja iz invazivnih tujerodnih rastlin, prvi je bil papir iz japonskega dresnika. Tokrat so za izdelavo papirja uporabili mešanico kanadske / orjaške zlate rozge, ki se je izkazala za primerno rastlino za izdelavo papirja. 

Postopek izdelave papirja:

  1. kuhanje biomase pri povišani temperaturi in dodatku kemikalij,
  2. mehansko razvlaknjevanje v holandskih mlinih, kjer se vlaknine razvlaknijo in skrajšajo,
  3. mletje v stožčastem rafinerju, kjer vlakna dobijo želeno dolžino in strukturo,
  4. mešanje vlaknin v strojni kadi z različnimi dodatki (polnila, škrob, klejivo),
  5. oblikovanje papirnega traku na brezkončnem papirnem situ,
  6. sušenje papirnega traku,
  7. glajenje papirja za zagotavljanje bolj gladke in enakomerne površine in
  8. navijanje papirja v večje zvitke oziroma tamburje.

Dr. Tea Kapun iz Inštituta za celulozo in papir nam je pojasnila, da je postopek izdelave papirja iz kanadske / orjaške zlate rozge v primerjavi z izdelavo papirja iz japonskega dresnika potekal nekoliko dlje, saj ima ta invazivna rastlina bolj žilava vlakna. Da so dobili primerno dolžino vlaken za izdelavo papirja, je bil postopek mletja vlaken kanadske / orjaške zlate rozge daljši.

 

Izdelava papirja iz zlate rozge Tea Kapun
Foto: Tea Kapun

Kako prepoznamo kanadsko / orjaško zlato rozgo?

Predelavnice v sklopu projekta APPLAUSE

Meščanke in meščane vabimo, da se nam pridružijo na posebnih delavnicah, predelavnicah, ki jih izvajamo skupaj s partnerji projekta APPLAUSE. Veseli bomo vaše družbe.

IMG 20190220 105536
Predelavnica izdelave papirja iz kanadske / orjaške zlate rozge, na kateri so otroci spoznavali inovativen način izdelave papirja. Foto: Branka Trčak

---

Preberite tudi: