sreda, 10. 2. 2021

Ali ste vedeli: varčna poraba energije pri tekočih stopnicah

Številni meščani so se razveselili menjave tekočih stopnic v podhodu Plava laguna, ki smo jo pričeli izvajati decembra lani. Vas zanima, kako deluje sistem varčne porabe električne energije pri tekočih stopnicah?

Nižja poraba električne energije

Vse vgrajene tekoče stopnice, na primer v podhodih Plava laguna in Ajdovščina, imajo vgrajeno frekvenčno regulacijo, ki zmanjšuje porabo električne energije. Stopnice se v času, ko niso v uporabi, premikajo s tako imenovano plazečo hitrostjo, ki znaša 0,15 m/s. Ko do stopnic pristopi potnik stopnice pospešijo na nazivno hitrost 0,5 m/s.

Daljša življenjska doba

foto

Stopnice imajo ob delovanju z zmanjšano hitrostjo nižjo porabo električne energije, hkrati pa se s takšnim načinom obratovanja zmanjšuje število zagonov in popolnih zaustavitev stopnic, kar v razmerah, v kakršnih stopnice delujejo (zunanja uporaba), pripomore k podaljšanju življenjske dobe posameznih komponent stopnic, s tem pa tudi k nižjim obratovalnim stroškom. Vse stopnice so opremljene tudi z daljinskim vklopom/izklopom in se v nočnem času izklapljajo.

Kmalu se bomo lahko zapeljali v podhod

 foto

Obe strani stopnic sta že dobili končno obliko, elektrika je napeljana, nadzorni kameri sta nameščeni in predvidoma še ta mesec se bomo po novih tekočih stopnicah lahko tudi zapeljali. 

 

Preberite tudi: