petek, 8. 5. 2020

V OŠ Trnovo so iz suhih stebel japonskega dresnika izdelali splav

Veseli nas, da smo k preučevanju problematike in iskanju inovativnih idej za predelavo pritegnili tudi učitelja Ivana Dovića in učence 6. razreda OŠ Trnovo.

Pridobivanje znanja od malih nog

V OŠ Trnovo so se o projektu APPLAUSE in japonskem ter češkem dresniku naučili že marsičesa, zdaj pa so svoje znanje preizkusili tudi v okviru tehniškega dneva, kjer so iz suhih stebel japonskega dresnika izdelovali splave.

Oglejte si izdelke učencev OŠ Trnovo. Poskusite izdelati splav tudi vi. 

Clipboard03 iz filma

Clipboard01 iz filma

Japonski in češki dresnik

Japonski dresnik (Fallopia japonica) se uvršča na seznam 100. najbolj invazivnih tujerodnih vrst na svetu.  V okviru EU projekta APPLAUSE preučujemo možnost predelave invazivnih tujerodnih rastlin, tudi japonskega dresnika, v koristne izdelke. 

IMG 2018 04 23 0000720a FotoBrankaTrcak
Odmrla suha stebla in mladi poganjki japonskega dresnika

Japonski in češki dresnik sta sorodni in zelo podobni rastlini, ki v naravnem okolju preraščata naravne sestoje domorodnih vrst, prav tako pa z invazivnim razraščanjem povzročata nemalo preglavic tudi v urbanem okolju. V zemlji imata več metrov dolge korenike. Iz zelo majhnega koščka te korenike lahko zraste nova rastlina, zato moramo paziti, da zemlje z dresnikom ne prenašamo naokrog in s tem pospešujemo širjenja te invazivne tujerodne rastline.

Kje v Ljubljani lahko naberete japonski in češki dresnik najdete na zemljevidu tukaj.

 

3D model japonskega in češkega dresnika

Preberite tudi: