Javni parki v Ljubljani

Zeleno, zeleno, zeleno

Če iz razglednega stolpa Ljubljanskega gradu pogledamo na Ljubljano, hitro ugotovimo, da smo obkroženi z naravo. Ljubljana iz narave črpa, se iz nje uči, predvsem pa jo spoštuje. Čeprav skorajda polovico občine pokrivajo gozdovi, ki skupaj z ostalimi zelenimi površinami obsegajo kar tri četrtine celotne površine mesta, v Ljubljani vztrajno širimo zelene kotičke.

Na območju mesta najdemo štiri krajinske parke: Krajinski park Rožnik, Tivoli in Šišenski hrib, ki leži v neposredni bližini mestnega središča. Znotraj njegovih meja smo ohranili številne naravovarstveno pomembne vrste, ki so uvrščene na rdeči seznam ogroženih vrst. Park je hkrati izjemno priljubljen med meščani, ki se tam rekreirajo, sproščajo ter uživajo v stiku z naravo.

V neposredni bližini je eden najstarejših botaničnih vrtov v Evropi, ki deluje že od leta 1810 in je njihova najstarejša kulturna, znanstvena in izobraževalna ustanova z nepretrganim delovanjem.

Posedanje na travi, sprehajanje psov, igra s prijatelji in rekreacija

Parki imajo za meščanke in meščane poseben pomen, za kakovost življenja v mestu pa pomembno funkcijo – socialno, psihološko, zdravstveno in tudi ekonomsko. Včasih nepredstavljivo, danes pa povsem samoumevno je posedanje na travi, igranje z žogo, hoja po vrvi,  pikniki in praznovanje rojstnih dni s prijatelji ali pa nabiranje sadja z dreves v javnih sadovnjakih, urejenih v številnih parkih. To je Ljubljana - zelena in dostopna vsem.

Vrtnica Ljubljana

V parku Tivoli smo leta 2016 za vrtnico Ljubljane razglasili mnogocvetno vrtnico, belo krem barve. Ta krasi mestne parke, prometna krožišča in druge javne površine. Vrtnico so izbrali obiskovalci parka in strokovna komisija, izbirali pa so med petimi kandidatkami iz različnih držav. Trenutno naše mesto krasi že 1.350 vrtnic Ljubljana.