Razstave v razstavnih prostorih MOL

Izložbeno okno Mestne občine Ljubljana

Razstavni prostori v Galeriji Kresija in štirih atrijih Mestne hiše predstavljajo izložbeno okno Mestne občine Ljubljana.

Galerija Kresija je usmerjena predvsem na predstavitev kakovostnih monografskih razstav slovenskih avtorjev. Razstavni prostori v Mestni hiši, ki obsegajo Zgodovinski, Desni, Stekleni in Osrednji atrij, pa so namenjeni predvsem predstavitvam projektov javnih zavodov, kulturnih društev, nevladnih organizacij, fakultet in akademij ter razstav v okviru mednarodnega in medmestnega sodelovanja, razgrnitvam javnih natečajev MOL, pa tudi proslavljanju obletnic in jubilejev, ki so del identitete Ljubljane in odražajo bogato raznolikost bivanja v prestolnici.

Razstavni program oblikujemo za leto vnaprej prek javnega razpisa za izbor razstavnih projektov za predstavitev v prostorih MOL. Razpis je predvidoma objavljen v poletnih mesecih (za leto, ki prihaja).

Ogled razstav in udeležba na spremljevalnih dogodkih sta brezplačna.

V obdobju od 2007 smo pripravili več kot 650 razstav, dnevno število obiskovalcev se v vseh razstavnih prostorih giblje med 1.000 in 1.200.

Galerija Kresija

Galerija Kresija, najbolj reprezentativni razstavni prostor Mestne občine Ljubljana, se nahaja v samem strogem centru mesta, nedaleč od Plečnikovega Tromostovja. Značilnost galerije je njena transparentnost, ki zaradi velikih oken dovoljuje komunikacijo notranjega (razstavnega) prostora z ulico. Je neke vrste izložba mestnih dogajanj. Dejavnost galerije je usmerjena na predstavitev projektov Mestne občine Ljubljana in na organiziranje kvalitetnih monografskih in skupinskih likovnih razstav slovenskih avtorjev ter razstav v okviru mednarodnega in medmestnega sodelovanja. Galerija ima površino 94,41 m2, njene mere pa so 15,7 x 5,9 metra.

Zgodovinski atrij

Zgodovinski atrij je zaprt razstavni prostor v Mestni hiši. Pod arkadami so nameščene galerijske šine za obešanje slik, urejena je tudi osvetlitev, primerna za razstave. Ta atrij je primeren za pripravo večjih razstav, katerih eksponati so deloma odporni na vremenske vplive (fotografske, kiparske, arhitekturne razstave, razstave keramičnih izdelkov ipd.). Mere razstavnega prostora so: 19,50 x 11,90 m.

Desni atrij

Desni atrij je zaprt razstavni prostor z ustrezno urejeno osvetlitvijo, primerno za razstave, vendar je brez galerijskih šin za obešanje slik. Ta atrij je primeren za pripravo manjših razstav, katerih eksponati so deloma odporni na vremenske vplive (fotografske, likovne, kiparske, arhitekturne razstave ipd.). Mere razstavnega prostora so: 14,20 x 10,27 m.

Stekleni atrij

Stekleni atrij je zaprt prostor z osvetlitvijo primerno za razstave, ima tudi galerijske šine za obešanje slik. Primeren je za pripravo vseh vrst slikarskih, kiparskih, fotografskih, arhitekturnih in multimedijskih razstav manjšega obsega. Mere razstavnega prostora so: 10,40 x 3,30 m.

Osrednji atrij

Osrednji atrij je odprt razstavni prostor, njegov deloma pokriti del se nahaja pod arkadami. Razstavni prostor nima nameščenih galerijskih šin za obešanje slik. Primeren je za krajše razstave, katerih eksponati so deloma odporni na vremenske vplive. Mere razstavnega prostora so: 11,50 x 12,00 m.