Zveza študentskih klubov Slovenije - ŠKIS

Zveza študentskih klubov Slovenije (Zveza ŠKIS) je organizacija, ki pod svojim okriljem združuje 51 študentskih klubov (in 7 pridruženih članov) iz lokalnih okolij po vsej Sloveniji. Klubi so po eni strani avtonomni pri svojem delovanju, po drugi strani pa se zaradi izmenjave dobrih praks in z namenom izboljšanja svojega delovanja povezujejo v šest slovenskih regij ter končno v Zvezo ŠKIS.

Zveza ŠKIS preko povezovanja in podpore pri prenosu znanja spodbuja delovanje in razvoj študentskih klubov Slovenije ter same Zveze na nacionalni, lokalni ter osebni ravni. Sodeluje pri pogajanjih z vlado ter s socialnimi partnerji v okviru Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), prav tako pa tudi v delovnih skupinah vlade za študentska vprašanja. Kot ena izmed članic Mladinskega sveta Slovenije (MSS) se Zveza ŠKIS uvršča med najpomembnejše nacionalne projektne ter izobraževalne institucije, ki zastopajo mlade v Sloveniji.

Kot samostojna organizacija Zveza ŠKIS skrbi za smotrno in namensko delovanje klubov, preko svojih projektov omogoča praktično izobraževanje klubskih aktivistov ter skrbi za medsebojno povezanost klubov in mladih iz vseh slovenskih regij.

 • IZOPOP

  Škisovi izobraževalni popoldnevi, krajše IZOPOP, so sklop delavnic, ki v pomladnih mesecih med februarjem in aprilom potekajo v Ljubljani, Kopru, Mariboru ter tudi preko spleta.

  Namenjene so aktivistom študentskih klubov in Zveze ŠKIS. Teme delavnic so usmerjene v rast posameznika in pridobivanje izkušenj, ki so uporabne v osebnem ter profesionalnem življenju.

  Delavnice so namenjene aktualnim vsebinam, ki jih lahko študentje aplicirajo na študentske klube, prav tako jim to znanje pomaga pri nadaljnjem kariernem razvoju.

  Promocija in zbiranje prijav sta izvedeni znotraj študentskih klubov in med aktivisti Zveze Škis, ter na spletni strani Zveze ŠKIS. Delavnice izvajajo trenerji Bazena trenerjev Zveze ŠKIS, te pa potekajo na podlagi neformalnega učenja v časovnem okvirju 3 ur, predvidoma vsako sredo popoldan.

  Za izvedbo delavnice so torej potrebni primeren prostor (učilnica) in trenerski pripomočki za zanimivo izvedbo delavnice ter proaktivnost udeležencev.

  • Ciljna skupina: 19 - 26
  • Trajanje projekta: 12. 2. - 15. 4. 2020
  • Spletna stran projekta: https://skis-zveza.si/izopop-2020/
  • Trajanje aktivnosti: Popoldan, Med tednom
  • Lokacija izvajanja projekta: SGGOŠ, Ljubljana
  • Četrtna skupnost: Bežigrad
  • Strošek: Brezplačno
 • Sejem rabljenih učbenikov

  Sejem rabljenih učbenikov je tradicionalen projekt Zveze ŠKIS, ki se izvaja v začetku septembra na Stritarjevi ulici. Namenjen je tako tistim dijakom, ki jim socialni položaj ne dopušča, da bi vsako leto kupili nove šolske potrebščine in učbenike, kot tudi tistim dijakom, ki se jim kupovanje novih učbenikov vsako leto ne zdi smiselno.

  Na sejmu imajo vsi možnost kupiti rabljene učbenike po ugodnih cenah. Sejem rabljenih učbenikov je namenjen prodaji, izmenjavi in kupovanju rabljene srednješolske literature, Zveza ŠKIS pa seveda poskrbi, da se prodaja na stojnicah spremeni v pravi glasbeno-zabavni in družabni dogodek.

  Pred začetkom sejma Zveza ŠKIS vsako leto razpiše tudi nagradni literarni natečaj za dijake, na katerega se vedno odzovejo številni mladi, ki uživajo v pisanju proze ali poezije. Dogodek vsako leto obišče več kot 3000 obiskovalcev, ki lahko poleg ugodnega nakupa šolskih potrebščin uživajo tudi ob zanimivem glasbenem in kulturnem programu, ki predvsem mladim, neuveljavljenim glasbeno-umetniškim skupinam daje možnost, da se predstavijo širši javnosti.

  Sejem pa vedno spremlja tudi dobrodelna akcija zbiranja šolskih potrebščin in prostovoljnih prispevkov za socialno ogrožene šolarje.

  Potek in organizacija Sejma rabljenih učbenikov 2020 bo odvisen predvsem od tega, kakšna bodo priporočila z NIJZ v zvezi s koronavirusom.

 • Škisova štorklja

  Projekt Škisova štorklja je namenjen študentskim družinam. Osrednji ideji projekta sta aktivno vključevanje mladih družin v ozaveščanje javnosti glede problematike študentskih družin ter informiranje mladih družin glede novosti in ugodnosti, ki jim jih omogoča država.

  Prvič je Zveza ŠKIS projekt izvedla leta 2006, v letu 2020 pa je potekala že tradicionalna 15. Škisova štorklja. Vsako leto je Škisova štorklja organizirana tako, da v prvih tednih marca poteka natečaj na določeno temo, nanj pa se lahko prijavijo otroci študentskih družin. Vsi sodelujoči so na koncu povabljeni na dogodek. Za otroke je vsako leto pripravljena neka tematska predstava, ločeno pa poteka tudi delavnica s primernimi vsebinami za starše.

  Zveza vsako leto od partnerjev pridobi tudi malenkostna darila, s katerimi je nagrajen prav vsak udeleženec natečaja. V letu 2020 so prvič organizirali tudi razpis za študentske klube, s katerim želijo spodbuditi tovrstne dogodke tudi drugod po Sloveniji.

  • Ciljna skupina: 19 - 29
  • Trajanje projekta: 1. - 20. 3. 2020
  • Spletna stran projekta: https://skis-zveza.si/skisova-storklja-in-kuza-pazi-na-101-nacin/
  • Trajanje aktivnosti: Popoldan, Enkratno, Med tednom
  • Lokacija izvajanja projekta: Vrtec v študentskem naselju Rožna dolina
  • Četrtna skupnost: Vič - Rudnik
  • Strošek: Brezplačno
 • Škisova tržnica

  Zveza ŠKIS preko številnih projektov skrbi za konstanten napredek in medsebojno povezanost klubov. V sodelovanju z njimi vsako leto organizira največjo kulturno-zabavno prireditev za mlade v Sloveniji – pod njenim okriljem v začetku meseca maja vseh 58 študentskih klubov združi svoje izkušnje, ideje in zagnanost na Škisovi tržnici, kjer se z izvirnimi stojnicami in domačo kulinariko predstavijo ter poskrbijo za pravi sejem slovenske kulture. V popoldanskem delu prireditve se obiskovalci lahko sprehodijo med klubskimi stojnicami ter spoznajo različne okuse in narečja Slovenije, se družijo in zabavajo ob odlični glasbi, predvsem pa občutijo utrip mladosti in študentskega aktivizma.

  Škisova tržnica vsako leto gosti uveljavljena imena slovenske in tuje glasbene scene, priložnost pa dobijo tudi še neuveljavljene perspektivne glasbene skupine. Pomemben del Škisove tržnice je njena mednarodna komponenta. Mladi predstavniki tujih držav so združeni na Mednarodnem otočku, kjer kulinarične dobrote in zanimivosti iz tujine predstavijo študenti iz zamejstva.

  Z namenom promocije solidarnosti ter medsebojne pomoči organizatorji v kulturno-zabavno dogajanje vsako leto vnašajo dobrodelno noto. V želji po spodbujanju okoljske odgovornosti med mladimi so že pred leti pričeli tudi z ekološko usmeritvijo. Danes Škisova tržnica ni znana zgolj po svojem kulturnem in zabavnem konceptu, temveč tudi kot prva EKO prireditev za mlade v Sloveniji, ki s sprotnim ločevanjem, stiskanjem in odvažanjem odpadkov ohranja prizorišče čisto.

  Prireditev se je od svoje prve upodobitve pojavila na več lokacijah po Ljubljani. V letu 2020 pa so bili na žalost, zaradi koronavirusa, primorani prireditev odpovedati.

  Vseeno pa so s spletno trgovino, katere prihodek je šel Anini zvezdici, s spletnim koncertom na družbenem omrežju Facebook, z različnimi nagradnimi igrami in družabno igro Škisova tržnica, na dan, ko bi se morala tržnica odviti v živo (14. 5.), med študente prinesli vsaj malo občutkov z edinstvene Škisove tržnice.

  • Ciljna skupina: 18 - 29
  • Trajanje projekta: 14. 5. 2020
  • Spletna stran projekta: http://www.skisova-trznica.si/
  • Trajanje aktivnosti: Dopoldan, Popoldan, Enkratno, Med tednom
  • Lokacija izvajanja projekta: Splet
  • Strošek: Brezplačno
 • Škisov zajtrk

  V okviru projekta Škisov zajtrk je Zveza ŠKIS v preteklosti na različnih lokacijah tako v Ljubljani kot v Mariboru in Kopru pripravljala brezplačne športne aktivnosti in dogodke, namenjene promociji in ozaveščanju o zdravem življenjskem slogu.

  Ker je bil zelo dobro obiskan predvsem dogodek, ki je vključeval zdrav zajtrk, se je Škisova ekipa v letu 2016 odločila, da svoje aktivnosti usmeri predvsem v pripravo svežih in zdravih jutranjih obrokov za študente.

  Z bogatim, zdravim in brezplačnim Škisovim zajtrkom, pripravljenim iz okusnih ekoloških in tudi domačih slovenskih dobrot, so študenti svoj dan lahko začeli za Filozofsko in Fakulteto za strojništvo.

  Ponujene so bile moderne jedi (avokado, toast, oreščke ...) in odziv je bil odličen. V letu 2020 je bilo tako kot prejšnja leta mišljeno, da bi se v spomladanskih mesecih izvedel bogat, zdrav zajtrk, vendar pa se je, zaradi koronavirusa, dogodek premaknil na jesen.

  V vsakem primeru pa bodo tudi v jesenskih mesecih, ob upoštevanju določil glede koronavirusa, uživali ob zdravem obroku, poleg tega pa bomo poskrbeli tudi za brošuro zdravih receptov, ki jih študenti lahko uporabijo v svoji kuhinji. Pomembnejša okoliščina pa je tudi vreme, saj zajtrk poteka na prostem.

  • Ciljna skupina: 18 - 29
  • Trajanje projekta: Predvidoma 6.10. 2020
  • Spletna stran projekta: http://www.skis-zveza.si/projekti/skisovi-dnevi-zdravega-zivljenja
  • Trajanje aktivnosti: Dopoldan, Popoldan, Enkratno, Med tednom
  • Lokacija izvajanja projekta: Ljubljana (Foersterjev trg), Maribor (Vetrinjska ulica) in Koper (glavni trg)
  • Četrtna skupnost: Center
  • Strošek: Brezplačno