Zveza študentskih klubov Slovenije - ŠKIS

Zveza študentskih klubov Slovenije (Zveza ŠKIS) je organizacija, ki pod svojim okriljem združuje 51 študentskih klubov (in 7 pridruženih članov) iz lokalnih okolij po vsej Sloveniji. Klubi so po eni strani avtonomni pri svojem delovanju, po drugi strani pa se zaradi izmenjave dobrih praks in z namenom izboljšanja svojega delovanja povezujejo v šest slovenskih regij ter končno v Zvezo ŠKIS.

Zveza ŠKIS preko povezovanja in podpore pri prenosu znanja spodbuja delovanje in razvoj študentskih klubov Slovenije ter same Zveze na nacionalni, lokalni ter osebni ravni. Sodeluje pri pogajanjih z vlado ter s socialnimi partnerji v okviru Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), prav tako pa tudi v delovnih skupinah vlade za študentska vprašanja. Kot ena izmed članic Mladinskega sveta Slovenije (MSS) se Zveza ŠKIS uvršča med najpomembnejše nacionalne projektne ter izobraževalne institucije, ki zastopajo mlade v Sloveniji.

Kot samostojna organizacija Zveza ŠKIS skrbi za smotrno in namensko delovanje klubov, preko svojih projektov omogoča praktično izobraževanje klubskih aktivistov ter skrbi za medsebojno povezanost klubov in mladih iz vseh slovenskih regij.

 • IZOPOP

  Škisovi izobraževalni popoldnevi, krajše IZOPOP, je sklop krajših delavnic, ki med januarjem in aprilom potekajo v Ljubljani, namenjene pa so aktivistom študentskih klubov in Zveze ŠKIS. Teme delavnic so vsako leto usmerjene v posameznika, njegovo osebno rast in pridobivanje izkušenj, ki so uporabne v osebnem ter profesionalnem življenju.

  Delavnice izvajajo trenerji Bazena trenerjev Zveze ŠKIS in te potekajo na podlagi neformalnega učenja. Za izvedbo delavnice je torej potrebna primeren prostor (učilnica), pripomočki za trenerje za zanimivo izvedbo delavnice in proaktivni udeleženci.

  • Ciljna skupina: 18 - 29
  • Trajanje projekta: 13. 1. - 10. 4. 2019
  • Spletna stran projekta: http://www.skis-zveza.si/projekti/izobrazevanja
  • Trajanje aktivnosti: Popoldan
  • Lokacija izvajanja projekta: Kardeljeva ploščad
  • Četrtna skupnost: Bežigrad
  • Strošek: Brezplačno
 • Sejem rabljenih učbenikov

  Sejem rabljenih učbenikov je tradicionalen projekt Zveze ŠKIS, ki se izvaja v začetku septembra na Stritarjevi ulici. Namenjen je tistim dijakom in njihovim staršem, ki jim socialni položaj ne dopušča, da bi kupovali drage šolske potrebščine in učbenike ter vsem, ki se jim ne zdi smiselno vsako leto kupovati novih učbenikov. Na ta način si lahko enostavno in hitro zagotovijo rabljene učbenike po ugodnih cenah.

  Čeprav je Sejem rabljenih ucbenikov Zveze ŠKIS v prvi vrsti namenjen prodaji, izmenjavi in kupovanju srednješolske literature, Zveza ŠKIS prodajo na stojnicah spremeni v pravi glasbeno-zabavni ter družabni dogodek. Pred začetkom sejma vsako leto razpiše tudi nagradni literarni natečaj za dijake. Nanj se odzove lepo število mladih, ki sodelujejo z različnimi literarnimi izdelki.

  Dogodek vsako leto obišče preko 3.000 obiskovalcev, ki lahko poleg nakupa učbenikov uživajo ob pestrem glasbenem in kulturnem programu. Izjemno priložnost nudi mladim, neuveljavljenim glasbeno-umetniškim skupinam, ki se na sejmu lahko predstavijo s svojimi deli. Dvodnevno dogajanje na stojnicah je poleg glasbenega in kulturnega programa pospremljeno tudi z dobrodelno akcijo zbiranja šolskih potrebščin in prostovoljnih prispevkov za socialno ogrožene šolarje.

 • Škisova štorklja

  Projekt Škisova štorklja je namenjen študentskim družinam. Osnovni ideji projekta sta ozaveščanje javnosti glede problematike študentskih družin in informiranje mladih družin glede novosti in ugodnosti zanje.

  Projekt je že tradicionalen in že vsa leta poteka na podoben princip: Zveza od partnerjev pridobi malenkostna darila za študentske družine, v času dogodka projekta pa je organizirana delavnica za otroke in posebej delavnica za starše (obe s primernima vsebinama). Pred samim osrednjim dogodkom pa je organiziran tudi natečaj na določeno temo, najboljši izdelek prejme darilo za celo družino.

  • Ciljna skupina: 20 - 27
  • Trajanje projekta: 20. 3. 2019
  • Spletna stran projekta: http://www.skis-zveza.si/projekti/skisova-storklja
  • Trajanje aktivnosti: Dopoldan, Popoldan
  • Lokacija izvajanja projekta: Vrtec v študentskem naselju Rožna dolina
  • Četrtna skupnost: Vič - Rudnik
  • Strošek: Brezplačno
 • Škisova tržnica

  Zveza ŠKIS preko številnih projektov skrbi za konstanten napredek in medsebojno povezanost klubov. V sodelovanju z njimi vsako leto organizira največjo kulturno-zabavno prireditev za mlade v Sloveniji – pod njenim okriljem v začetku meseca maja vseh 58 študentskih klubov združi svoje izkušnje, ideje in zagnanost na Škisovi tržnici, kjer se z izvirnimi stojnicami in domačo kulinariko predstavijo ter poskrbijo za pravi sejem slovenske kulture.

  V popoldanskem delu prireditve se obiskovalci lahko sprehodijo med klubskimi stojnicami ter spoznajo različne okuse in narečja Slovenije, se družijo in zabavajo ob odlični glasbi, predvsem pa občutijo utrip mladosti in študentskega aktivizma.

  Škisova tržnica vsako leto gosti uveljavljena imena slovenske in tuje glasbene scene, priložnost pa dobijo tudi še neuveljavljene perspektivne glasbene skupine.

  Pomemben del Škisove tržnice je njena mednarodna komponenta. Mladi predstavniki tujih držav so združeni na Mednarodnem otočku, kjer kulinarične dobrote in zanimivosti iz tujine predstavijo študenti iz zamejstva.

  Z namenom promocije solidarnosti ter medsebojne pomoči organizatorji v kulturno-zabavno dogajanje vsako leto vnašajo dobrodelno noto. V želji po spodbujanju okoljske odgovornosti med mladimi so že pred leti pričeli tudi z ekološko usmeritvijo. Danes Škisova tržnica ni znana zgolj po svojem kulturnem in zabavnem konceptu, temveč tudi kot prva EKO prireditev za mlade v Sloveniji, ki s sprotnim ločevanjem, stiskanjem in odvažanjem odpadkov ohranja prizorišče čisto.

  Prireditev se je od svoje prve upodobitve pojavila na več lokacijah po Ljubljani. Letos bodo študentski klubi svoje stojnice postavili v mesecu maju, na travnati zelenici Kardeljeve ploščadi za Bežigradom.

  • Ciljna skupina: 18 - 29
  • Trajanje projekta: 9. 5. 2019
  • Spletna stran projekta: http://www.skisova-trznica.si/
  • Trajanje aktivnosti: Dopoldan, Popoldan, Zvečer, Med tednom
  • Lokacija izvajanja projekta: Kardeljeva ploščad
  • Četrtna skupnost: Bežigrad
  • Strošek: 3 evre
 • Škisov zajtrk

  V okviru projekta Škisov zajtrk je Zveza ŠKIS v preteklosti na različnih lokacijah po Ljubljani pripravljala brezplačne športne aktivnosti in dogodke namenjene promociji in poučevanju o zdravem življenjskem slogu. Ker je bil dobro obiskan predvsem Škisov zdrav zajtrk, pa je z letom 2016 svoje aktivnosti usmerila predvsem v pripravo svežih in zdravih jutranjih obrokov za študente. Z bogatim, zdravim in brezplačnim Škisovim zajtrkom, pripravljenim iz okusnih ekoloških in tudi domačih slovenskih dobrot, so študenti svoj dan lahko začeli za Filozofsko in Fakulteto za strojništvo. Ponujali smo moderne jedi (avokado, toast, oreščke ...) in odziv je bil odličen.

  Pomembnejša okoliščina je vreme, saj zajtrk poteka na prostem.