Zveza študentskih klubov Slovenije - ŠKIS

Zveza študentskih klubov Slovenije (Zveza ŠKIS) je nevladna neprofitna organizacija, ki združuje kar 58 študentskih klubov iz vse Slovenije. Skupaj pa študentski klubi združujejo okoli 10.000 študentov in dijakov. Zveza ŠKIS je edina organizacija, ki združuje tolikšno število študentskih društev, kot ena izmed članic Mladinskega sveta Slovenije pa se uvršča med najpomembnejše nacionalne projektne in izobraževalne institucije, ki zastopajo mlade v Sloveniji.

Študentski klubi se zavzemajo za dobrobit študentov in dijakov na lokalni ravni in v ta namen vzpostavljajo številne socialne, kulturne, športne, izobraževalne in družabne projekte. Zveza Škis pa študentskim klubom nudi podporo, v smislu neformalnega izobraževanja, vseživljenjskega učenja, svetovanja, organiziranju ob študijskih dejavnostim – v okviru pestrega nabora različnih vključujočih projektov za kakovostno preživljanje prostega časa.

 • “Častim ½ litra!”

  "Častim pol litra" je projekt Študentske organizacije Slovenije, ki vzpodbuja in organizira priložnostne donacije krvi med mladimi.

  Študentska krvodajalska akcija poteka dvakrat letno, aprila in oktobra po različnih krajih po Sloveniji.

  Z veseljem ugotavljajo, da se vedno več mladih odloča za darovanje krvi oz. tisti, ki je daroval enkrat, bo zagotovo še kdaj, saj se zaveda, da s tem pomaga reševati zdravje ali življenje ljudi.

  Ta stran je bila ustvarjena z namenom povezovanja vseh darovalcev in obveščanja o prihajajočih akcijah.

  • Ciljna skupina: 18 - 29
  • Trajanje projekta: April, oktober
  • Spletna stran projekta: https://skis-zveza.si/
  • Trajanje aktivnosti: Enkratno
  • Lokacija izvajanja projekta: Ljubljana
  • Četrtna skupnost: Vse
  • Strošek: Brezplačno
 • IZOPOP

  Škisovi izobraževalni popoldnevi, krajše IZOPOP, so sklop delavnic, ki v pomladnih mesecih med februarjem in aprilom potekajo v Ljubljani, Kopru, Mariboru ter tudi preko spleta.

  Namenjene so aktivistom študentskih klubov in Zveze ŠKIS. Teme delavnic so usmerjene v rast posameznika in pridobivanje izkušenj, ki so uporabne v osebnem ter profesionalnem življenju.

  Delavnice so namenjene aktualnim vsebinam, ki jih lahko študentje aplicirajo na študentske klube, prav tako jim to znanje pomaga pri nadaljnjem kariernem razvoju.

  Promocija in zbiranje prijav sta izvedeni znotraj študentskih klubov in med aktivisti Zveze Škis, ter na spletni strani Zveze ŠKIS.

  Delavnice izvajajo trenerji Bazena trenerjev Zveze ŠKIS, te pa potekajo na podlagi neformalnega učenja v časovnem okvirju 3 ur, predvidoma vsako sredo popoldan.

  Za izvedbo delavnice so torej potrebni primeren prostor (učilnica) in trenerski pripomočki za zanimivo izvedbo delavnice ter proaktivnost udeležencev.

  • Ciljna skupina: 19 - 26
  • Trajanje projekta: Pomlad 2021
  • Spletna stran projekta: https://skis-zveza.si/projekt/izopop-2021/
  • Trajanje aktivnosti: Popoldan, Med tednom
  • Lokacija izvajanja projekta: SGGOŠ, Ljubljana
  • Četrtna skupnost: Bežigrad
  • Strošek: Brezplačno
 • Škisova štorklja

  Projekt Škisova štorklja je namenjen študentskim družinam. Osrednji ideji projekta sta aktivno vključevanje mladih družin v ozaveščanje javnosti glede problematike študentskih družin ter informiranje mladih družin glede novosti in ugodnosti, ki jim jih omogoča država.

  Prvič je Zveza ŠKIS projekt izvedla leta 2006, v letu 2021 pa je potekala že tradicionalna 16. Škisova štorklja.

  Vsako leto je Škisova štorklja organizirana tako, da v prvih tednih marca poteka natečaj na določeno temo, nanj pa se lahko prijavijo otroci študentskih družin. Vsi sodelujoči so na koncu povabljeni na dogodek.

  Za otroke je vsako leto pripravljena neka tematska predstava, ločeno pa poteka tudi delavnica s primernimi vsebinami za starše.

  Zveza vsako leto od partnerjev pridobi tudi malenkostna darila, s katerimi je nagrajen prav vsak udeleženec natečaja. V letu 2020 so prvič organizirali tudi razpis za študentske klube, s katerim želimo spodbuditi tovrstne dogodke tudi drugod po Sloveniji.

 • Škisova tržnica

  Zveza ŠKIS preko številnih projektov skrbi za konstanten napredek in medsebojno povezanost klubov. V sodelovanju z njimi vsako leto organizira največjo kulturno-zabavno prireditev za mlade v Sloveniji – pod njenim okriljem v začetku meseca maja vseh 58 študentskih klubov združi svoje izkušnje, ideje in zagnanost na Škisovi tržnici, kjer se z izvirnimi stojnicami in domačo kulinariko predstavijo ter poskrbijo za pravi sejem slovenske kulture.

  V popoldanskem delu prireditve se obiskovalci lahko sprehodijo med klubskimi stojnicami ter spoznajo različne okuse in narečja Slovenije, se družijo in zabavajo ob odlični glasbi, predvsem pa občutijo utrip mladosti in študentskega aktivizma.

  Škisova tržnica vsako leto gosti uveljavljena imena slovenske in tuje glasbene scene, priložnost pa dobijo tudi še neuveljavljene perspektivne glasbene skupine. Pomemben del Škisove tržnice je njena mednarodna komponenta.

  Mladi predstavniki tujih držav so združeni na Mednarodnem otočku, kjer kulinarične dobrote in zanimivosti iz tujine predstavijo študenti iz zamejstva. Z namenom promocije solidarnosti ter medsebojne pomoči organizatorji v kulturno-zabavno dogajanje vsako leto vnašajo dobrodelno noto.

  V želji po spodbujanju okoljske odgovornosti med mladimi so že pred leti pričeli tudi z ekološko usmeritvijo.

  Danes Škisova tržnica ni znana zgolj po svojem kulturnem in zabavnem konceptu, temveč tudi kot prva EKO prireditev za mlade v Sloveniji, ki s sprotnim ločevanjem, stiskanjem in odvažanjem odpadkov ohranja prizorišče čisto.

  Prireditev se je od svoje prve upodobitve pojavila na več lokacijah po Ljubljani. 

  • Ciljna skupina: 18 - 29
  • Trajanje projekta: Maj 2021
  • Spletna stran projekta: http://www.skisova-trznica.si/
  • Trajanje aktivnosti: Dopoldan, Popoldan, Enkratno, Med tednom
  • Lokacija izvajanja projekta: Ljubljana
  • Četrtna skupnost: Splet
  • Strošek: Brezplačno
 • ŠKIS-ov zajtrk

  V okviru projekta Škisov zajtrk je Zveza ŠKIS v preteklosti na različnih lokacijah tako v Ljubljani kot v Mariboru in Kopru pripravljala brezplačne športne aktivnosti in dogodke, namenjene promociji in ozaveščanju o zdravem življenjskem slogu.

  Ker je bil zelo dobro obiskan predvsem dogodek, ki je vključeval zdrav zajtrk, se je Škisova ekipa v letu 2016 odločila, da svoje aktivnosti usmeri predvsem v pripravo svežih in zdravih jutranjih obrokov za študente.

  Z bogatim, zdravim in brezplačnim Škisovim zajtrkom, pripravljenim iz okusnih ekoloških in tudi domačih slovenskih dobrot, so študenti svoj dan lahko začeli za Filozofsko in Fakulteto za strojništvo.

  Ponujene so bile moderne jedi (avokado, toast, oreščke ...) in odziv je bil odličen. 

 • Zdravo s ŠKIS-om 2021

  Projekt Zdravo s ŠKIS-om bo Odbor za socialo in zdravstvo Zveze ŠKIS v takšni obliki v letu 2021 izvedel prvič.

  Gre za projekt, ki poudarja pomembnost zdravja, tako fizičnega kot tudi duševnega. Projekt bo potekal celo leto.

  Januarja bodo objavili anketa in jo s pomočjo ŠOS, ŠOU LJ, ŠOUP in ŠOUM razširili med vse študente, ki se izobražujejo v Sloveniji. V času anketiranja bo na socialnih omrežij prej omenjenih organizacijah stekla spletna kampanja ozaveščanja o pomenu duševnega zdravja, v smislu nasvetov in o organizacijah, ki nudijo pomoč.

  Od februarja do junija 2021 bodo pripravili sklop 8 predavanj, delavnic in okroglih miz s priznanimi strokovnjaki, ki bodo mladim predavali o duševnem zdravju in jih učili o skrbi za to. Med tem, bodo predstavili tudi rezultate ankete, ki bodo predstavljeni na njihovi spletni strani in drugje.

  Marca bodo izvedli aktivnost Škisova štorklja, ki je namenjena študentskih družinam. Začela se bo z ustvarjalnim natečajem, 22. marca pa se bodo odvijale delavnice za otroke in starše. Natečaj bo potekal od 1. do 19. marca na temo »Kako skrbim zase?« in v tem času bodo sodelujoči lahko svoje izdelke poslali na sedež Zveze ŠKIS.

  Glavni dogodek bo potekal, 25. marca 2021, v vrtcu v Rožni dolini, v Ljubljani. Vsi sodelujoči bodo za svoje izdelke prejeli nagrade v obliki majčke in različnih pripomočkov za ohranjanje zdravega življenja. Izvedla se bo predstava za otroke, kjer bodo na zabaven način spoznavali, kako pomembna je higiena posameznika – za starše pa bo v tem času potekala vadba. V mesecu aprilu in oktobru bodo izvedli študentsko krvodajalsko akcijo “Častim ½ litra!” v sodelovanju s ŠOS, ŠOU LJ in RKS. V kolikor akcije ne bi mogli izvesti v živo, bodo mlade spodbujali k udeležbi preko medijske kampanje. Januarja bomo začeli tudi s celoletno spletno kampanjo o zdravi prehrani.

  Snemali bodo različne videe z vsebino kuharskih delavnic, slednje pa objavili na socialnih omrežjih. Organizirali bodo tudi delavnice o zdravem prehranjevanju, pomenu vnosu zadostne količine vitaminov in mineralov, ostale delavnice pa bodo prilagodili glede na zanimanje mladih v Ljubljani. Tekom celotne kampanje bodo poudarjali lokalno pridobljeno hrano in podpirali manjša slovenska podjetja in kmetije, pri čemer bodo sodelovali z Zvezo slovenske podeželske mladine. Pripravili bodo Škisov zdrav zajtrk, ki bo potekal v maju, ko je v Ljubljani še večina študentov. Na zajtrku bo na voljo raznovrstna hrana, namenjena tudi tistim s posebnimi prehranjevalnimi dietami. Na stojnici bodo delili brošure, v katerih bodo združeni recepti za preproste in cenovno ugodne obroke kakor tudi pomembnosti, katere prinaša zdravo prehranjevanje. Če bo potrebno, bodo aktivnosti prilagodili epidemiološki situaciji (npr. lunchbox paketi).

  1. december – svetovni dan boja proti AIDS-u bodo pozornost posvetili dogodku Varno s ŠKIS-om. preko katerega sporočamo, da se tudi mladi zavedamo pomena varne spolnosti in izražamo solidarnost do obolelih. Zveza ŠKIS pa bo v ta namen na stojnici na Prešernovem trgu mimoidočim razdeljevala rdeče pentljice, kondome in brošure, v katerih bodo ozaveščali o AIDS-u. Tekom leta bodo informacije in pridobljene ugotovitve glede zdravega in aktivnega načina življenja mladih zbirali v knjižici “Kako pa ti skrbiš zase?”, ki jo bodo delili na dogodkih, objavljena bo tudi v elektronski obliki.

  • Ciljna skupina: 15 - 23
  • Trajanje projekta: 1. 1. 2021 - 31. 12. 2021
  • Spletna stran projekta: https://skis-zveza.si/
  • Trajanje aktivnosti: Celoletno
  • Lokacija izvajanja projekta: Ljubljana
  • Četrtna skupnost: VseSplet
  • Strošek: Brezplačno