Štipendiranje nadarjenih

Kako se je začelo?

Od leta 1998 razpisujemo štipendije za dijake in študente, ki se odlikujejo po visokih sposobnostih in kreativnosti in že v času izobraževanja s svojimi učnimi uspehi ter dosežki na interesnih področjih izstopajo iz povprečja ter dosegajo izjemne rezultate v mestnem, državnem in mednarodnem merilu.

Za štipendijo MOL se lahko prek javnega razpisa potegujejo dijaki ter študenti dodiplomskih in podiplomskih študijskih programov doma in v tujini s stalnim prebivališčem na območju MOL. S programom štipendiranja MOL prejemnikom štipendije zagotavlja štipendiranje do zaključka študijskega programa, za katerega so pridobili štipendijo, jih vključuje v projekte in promocijske dogodke MOL ter skrbi za njihovo promocijo.

Kdo so štipendisti MOL?

Za pridobitev in ohranitev štipendije morajo imeti štipendisti MOL visoka povprečja ocen oziroma dosegati druge izjemne rezultate.

Po končanem študiju so njihovi dosežki podlaga za uspešen karierni razvoj.

Danes so med njimi: umetniški vodja operne hiše v Mariboru; soustanovitelj in direktor podjetja, ki se lahko pohvali s številnimi domačimi in tujimi priznanji za inovativne dosežke na področju informacijskih tehnologij; profesorji na univerzi v Ljubljani in Novi Gorici; vrhunski kuhar, ki s slovensko mladinsko kuharsko reprezentanco na svetovnem prvenstvu dosegel 2. mesto; vrhunska umetnika, ki Slovenijo predstavljata na Beneškem bienalu; vrhunski glasbeniki in člani simfoničnih orkestrov RTV Slovenije, Opere in baleta, Slovenske filharmonije, Lutkovnega gledališča Ljubljana, Slovenskega gledališča v Trstu in drugih umetniških hiš in ansamblov v Sloveniji in v tujini. Njihova avtorska dela prejemajo nagrade za mlade umetnike področju literature, vizualnih umetnosti in glasbe. Mladi doktorji znanosti se še naprej izpopolnjujejo v podoktorskih programih: doktor biofizike z univerze Princeton, doktorica geoinformatike z univerze v Stockholmu, doktorica lingvistike z univerze v Kaliforniji in doktorji znanosti z ljubljanske univerze. Med zelo uspešnimi študenti je nemalo takšnih, ki svoje odlične študijske uspehe združujejo z vrhunskimi rezultati na področju umetnosti, športa ali raziskovanja.