Dostopnost javnega prevoza potnikov v MOL, ki ga zagotavlja LPP

Kot ponudnik pomembne javne storitve – javnega prevoza potnikov – si tudi Javno podjetje Ljubljanski potniški promet prizadeva, da bi bili mestni avtobusi v našem mestu kar najbolj dostopni in varni za prav vse potnike.

Tako že vrsto let ob nakupih novih avtobusov zahtevamo izključno nizkopodna vozila, ki tako predstavljajo že preko 90 % voznega parka. Naša želja je v čim krajšem času vozni park obnoviti v celoti in imeti v floti izključno nizkopodna vozila. Vsi nizkopodni avtobusi imajo tudi nagibno tehniko, ki omogoča, da se vozilo nagne proti pločniku, s čemer se razmik v višini še zmanjša ali pa ga sploh ni.

Ena izmed pomembnih izboljšav so klančine za vstop na invalidskih vozičkih, s katerimi je opremljenih 131 avtobusov. Ne glede na tip avtobusa je standardizirano, da se vstopno/izstopna klančina nahaja na drugih vratih avtobusa. Ker s klančinami niso opremljeni vsi avtobusi, potnikom nudimo tudi storitev obveščanja o tem, kdaj in kje se avtobusi s klančinami nahajajo. Pred načrtovano potjo z mestnim avtobusom potnik enostavno pokliče nadzornika LPP na telefonsko številko 01/ 58 22 426 ter 051/449 992 in dobi informacijo o predvideni uri prihoda s klančino opremljenega avtobusa za izbrano postajališče.

V veliko pomoč osebam z oviranostmi pri načrtovanju poti z mestnim avtobusom je tudi storitev LPP BUS INFO, ki vsem uporabnikom mestnih avtobusov prek SMS sporočil (navodila za uporabo te storitve preko SMS-ov se nahajajo tukaj in na spletni strani http://bus.talktrack.com  omogoča pridobitev informacij o prihodih avtobusov na postajališča. V prikazu časov prihodov so prihodi nizkopodnih avtobusov označeni s črko "n", kar je za uporabnike običajnih (ne-električnih) invalidskih vozičkov pomembna informacija, saj je vstop na nizkopoden avtobus z nagibno tehniko za takšne vozičke mogoč brez uporabe klančine.

Na postajališču potnik avtobus, opremljen s klančino, prepozna po posebni nalepki modre barve, s piktogramom invalidskega vozička. Nalepka se nahaja na desnem sprednjem vogalu avtobusa in je vidna, ko vozilo prihaja na postajališče.
Tudi v notranjosti avtobusa prostor, rezerviran za osebe na invalidskih vozičkih, označuje modra nalepka, sedež, rezerviran osebe na invalidskih vozičkih pa bela nalepka (neposredno za voznikovim sedežem). Besedila na vseh nalepkah so zapisana tako v slovenskem kot v angleškem jeziku.

Nizkopodni avtobusi v ljubljanskem mestnem potniškem prometu so opremljeni tudi s tehnologijo, ki mobilnost močno olajša slepim in slabovidnim potnikom. Prikazovalniki s številko in nazivom linije, sestavljeni iz oranžnih led diod na črni podlagi, zagotavljajo odlično vidne informacije (tako po kontrastu kot svetilnosti), v notranjosti avtobusa pa slepim in slabovidnim potnikom pri orientaciji pomagajo zvočni napovedniki postajališč.