Dan brez avtomobila

Dan brez avtomobila 2020

Zapora Ceste slovenskih kmečkih uporov (cesta na Ljubljanski grad) in Otroške igrarije na zaprtem delu Črtomirove ulice

V sklopu Dneva brez avtomobila bo v nedeljo, 22. septembra, med polnočjo in 18. uro za motorni promet zaprta Cesta slovenskih kmečkih uporov (cesta na Ljubljanski grad). Na ta dan bomo med 8.30 in 14. uro za motorni promet zaprli tudi Črtomirovo ulico na odseku med Linhartovo cesto in Hacquetovo ulico, kjer bomo pripravili izobraževalno – gibalni poligon za otroke, namenjen seznanjanju s cestno prometno varnostjo in spodbujanju prihajanja v vrtec in šolo peš. Otroke bodo obiskali policaji in mestni redarji na kolesih, vozniki LPP pa bodo pripeljali kavalirja in avtobus ter otroke seznanili z vsem, kar mora vedeti potnik. Otroci vrtca Mladi rod in učenci OŠ Bežigrad bodo pripravili kratke delavnice, razstave in igro s prometnimi vsebinami.
Kje: Cesta slovenskih kmečkih uporov (cesta na Ljubljanski grad)
Kdaj: 0.00-18.00
Kje: Črtomirova ulica na odseku med Linhartovo cesto in Hacquetovo ulico
Kdaj: 8.30–14.00
Kdo: Vrtec Mladi rod, Osnovna šola Bežigrad, Ljubljanski potniški promet, Mestno redarstvo MU MOL, Policijska uprava Ljubljana

Brezplačna vožnja z avtobusi LPP

Na dan brez avtomobila bo vožnja z mestnimi avtobusi LPP brezplačna.
Kdaj: 00.00–24.00
Kje: consko območje 1, 2 in 3
Kdo: Ljubljanski potniški promet

Brezplačna uporaba parkirišč P+R

Na dan brez avtomobila bo uporaba parkirišč P+R brezplačna (P+R Barje, Dolgi most, Ježica, Stanežiče, Stožice, Studenec).
Kdaj: 00.00–24.00
Kje: območje MOL
Kdo: Ljubljanska parkirišča in tržnice

Plesna prireditev Diham ples

Koreografijo, ki so se je naučili na plesnih delavnicah Živim ples od 16. do 21. septembra, bodo otroci, učenci in dijaki v manjših skupinah zaplesali v svojih vrtcih in šolah. Iz vseh posnetkov svojih nastopov, ki nam jih bodo posredovali, bodo v plesni šoli Kazina pripravili skupni zaključni posnetek Diham ples 2020.
Kdaj: različni termini
Kje: ljubljanski vrtci, osnovne in srednje šole
Kdo: otroci ljubljanskih vrtcev, učenci osnovnih in dijaki srednjih šol, Plesna šola Kazina

Predavanje Mobilnost in gorski svet

Mobilnost vse bolj prodira tudi v gorski svet. Kako lahko spremenimo obiskovanje gorskega sveta v bolj trajnostno naravnano? So električna vozila trajnostna rešitev? O tem bosta v pogovoru z Zdenko Mihelič spregovorila zakonca Pečjak – Andrej, pionir elektromobilnosti v Sloveniji, in Jasna – oba alpinista, ekologa ter navdušena zagovornika trajnostnih rešitev za naravo in svet. V uvodu nam bosta predstavila tudi večplastnost izzivov in dilem z mobilnostjo v gorskem svetu.
Kdaj: 18.00-19.00
Kje: Knjižnica Otona Župančiča
Kdo: Zdenka Mihelič, Andrej Pečjak in Jasna Pečjak, Knjižnica Otona Župančiča