Dan brez avtomobila

Zapora Slovenske ceste

Na dan brez avtomobila bo med 8. in 15. uro za ves promet zaprta Slovenska cesta na odseku med Šubičevo ulico in Aškerčevo cesto.

Brezplačna vožnja z avtobusi LPP v conah 1, 2 in 3

Na dan brez avtomobila bo vožnja z mestnimi avtobusi LPP brezplačna.

Kdaj: 00.00–24.00
Kje: consko območje 1, 2 in 3
Kdo: Ljubljanski potniški promet

Brezplačna uporaba parkirišč P+R

Na dan brez avtomobila bo uporaba parkirišč P+R brezplačna (P+R Dolgi most, Barje, Stožice, Ježica, Studenec).

Kdaj: 00.00–24.00
Kje: območje MOL
Kdo: Ljubljanska parkirišča in tržnice

Meritve hrupa in Dan odprtih vrat na merilni postaji Ljubljana–Center

Ob dnevu brez avtomobila bomo na Slovenski cesti in drugih tipičnih lokacijah v središču mesta izvedli niz kratkotrajnih informativnih meritev hrupa ter predstavili delovanje merilnika hrupa. Dan odprtih vrat na merilni postaji okoljskega merilnega sistema Ljubljana–Center omogoča posameznikom in manjšim skupinam (ob predhodni prijavi na Oddelek za varstvo okolja; andrej.piltaver@ljubljana.si, 01 306 4305), da se podrobneje seznanijo s potekom meritev onesnaženosti zraka. Hkrati je to tudi priložnost za pogovor o vzrokih onesnaženega zraka, dejanskemu stanju in trendih ter o ukrepih za izboljšanje stanja.

Kdaj: 9.00–13.00
Kje: ob križišču Vošnjakove ulice in Tivolske ceste
Kdo: Oddelek za varstvo okolja MU MOL

ECOmeet – srečanje ekoloških vozil in predstavitev tehnologij
ZARADI SLABE VREMENSKE NAPOVEDI JE DOGODEK PRESTAVLJEN NA 13. OKTOBER 2018

ECOmeet, srečanje ekoloških vozil ter predstavitev tehnologij, bo tokrat že sedmi po vrsti in je največji dogodek s predstavitvijo tovrstnih vozil v Sloveniji. Obiskovalcem bodo predstavili različne do okolja prijazne tehnologije in drugačne možnosti za trajnostni prevoz. Ob 12.30 bodo pripravili dirko v spretnostni vožnji s poganjalčki in skiroji za vse starostne skupine.

Kdaj: 10.00–17.00
Kje: Kongresni trg
Kdo: Avto klub GaS Tuning Team

Mobilni servis koles
ZARADI SLABE VREMENSKE NAPOVEDI JE DOGODEK ODPOVEDAN

Predstavitev mobilnega servisa, brezplačni pregledi koles, brezplačna manjša popravila in svetovanje. V primeru dežja dogodek odpade.

Kdaj: 10.00–17.00
Kje: Kongresni trg
Kdo: Pravi kolesar

Predstavitve na stojnicah in ob njih
ZARADI SLABE VREMENSKE NAPOVEDI JE DOGODEK ODPOVEDAN

Na območju zapore se bodo na stojnicah in ob njih predstavila različna društva in organizacije, na območju pa bodo potekale razne dejavnosti.

Kdaj: 10.00–13.00
Kdo: ČS Center: KD Mešani pevski zbor KOLINČANI, Društvo zeliščarjev Ljubljana, Združenje za esperanto Slovenije, Slovenska fundacija za UNICEF; Kinodvor, Ljubljanski potniški promet, Mestna knjižnica Ljubljana, Mestno redarstvo MU MOL, Oddelek za varstvo okolja MU MOL, Pionirski dom, Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MOL, Šport Ljubljana; Avto klub GaS Tuning Team, Avto-moto zveza Slovenije, Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine, Hiša eksperimentov, Javna agencija RS za varnost prometa – Svet za preventivo in vzgojo, Ljubljanska kolesarska mreža, LuckyOne d.o.o. – član skupnosti Tehnološkega parka Ljubljana, Policijska uprava Ljubljana, Rdeči križ Slovenije, Top stil, Zavod Varna pot

Počepi za zdravje in brezplačno vožnjo z LPP
ZARADI SLABE VREMENSKE NAPOVEDI JE DOGODEK ODPOVEDAN

Obiskovalci stojnice Ljubljanskega potniškega prometa bodo lahko z 22 počepi pridobili dobropis za en žeton za vožnjo z avtobusi LPP na kartico Urbana. S to obliko bomo na pobudo občana spodbujali uporabo javnega potniškega prometa, hkrati pa tudi gibanje in telesno vadbo, s čimer pomagamo pri krepitvi zdravja in zmanjševanju srčno-žilnih bolezni.

Kdaj: 10.00–13.00
Kdo: Ljubljanski potniški promet

 

S kolesarsko čelado do brezplačnega vstopa, daril in popustov

Nekateri javni zavodi s področja kulture v MOL bodo kolesarjem, ki bodo pri blagajni pokazali kolesarsko čelado, omogočili brezplačen vstop.

Predstava Ti loviš!

Predstava pripoveduje o sosedih zajcu in psu. Kot je med sosedi v navadi, se ves čas nekaj pričkata, primerjata in tekmujeta med sabo. Res sta različna. Pes nosi superge, zajec čevlje. Zajec ima rad korenje, pes klobase. Eden bolje sliši, drugi bolje voha. Imata pa tudi nekaj skupnega – oba rada tečeta, se lovita in igrata. Med njunima hišama raste drevo. Zajec pravi, da je njegovo, pes pa, da je njegovo. Zato se za drevo pomerita v teku. Rezultat tekme je presenetljiv – in pod drevesom nepričakovano zacveti prijateljstvo. Otrokom, ki bodo na predstavo prišli s kolesarsko čelado, bomo na vhodu v dvorano podarili knjigo Mojca Pokrajculja.

Kdaj: 11.00–12.00
Kje: Mali oder Lutkovnega gledališča Ljubljana, Krekov trg 2
Kdo: Lutkovno gledališče Ljubljana in Oddelek za kulturo MU MOL

Ogled razstav v Mestnem muzeju Ljubljana, Galeriji Jakopič in Plečnikovi hiši

Muzej in galerije mesta Ljubljane bodo na lokacijah Mestni muzej Ljubljana, Galerija Jakopič in Plečnikova hiša, kolesarjem, ki bodo pri blagajni pokazali kolesarsko čelado, omogočili brezplačen vstop.

Kdaj: 10.00–18.00
Kje: Mestni muzej Ljubljana (Gosposka ulica 2), Galerija Jakopič (Slovenska cesta 9) in Plečnikova hiša (Karunova ulica 4–6)
Kdo: Muzej in galerije mesta Ljubljane in Oddelek za kulturo MU MOL

Ogled razstave Zmaj vseh zmajev v Kazemateh

Vsem kolesarjem, ki se bodo pri blagajni vstopnega paviljona pred Ljubljanskim gradom izkazali s čelado, bo omogočen brezplačen ogled razstave Zmaj vseh zmajev.

Kdaj: 10.00–20.00
Kje: Kazemate Ljubljanskega gradu, Grajska planota 1
Kdo: Ljubljanski grad in Oddelek za kulturo MU MOL

Popust v galeriji DobraVaga

V galeriji DobraVaga se iniciativi Dneva brez avtomobila pridružujejo z 20 % popustom pri nakupu umetniških del in umetniških publikacij, za vse, ki se bodo izkazali s kolesarsko čelado.

Kdaj: 10.00–14.00
Kje: Galerija DobraVaga, Adamič-Lundrovo nabrežje 5
Kdo: Kino Šiška in Oddelek za kulturo MU MOL

Darilo ob obisku Kinodvora

Ob Evropskem tednu mobilnosti se pusti zapeljati Kinodvoru. Pridi s kolesom, ob nakupu vstopnice pri blagajni pokaži čelado in prejel boš posebno darilo. Na prenovljeni Kolodvorski ulici tvoje kolo čaka novo in urejeno parkirišče za kolesa.

Kdaj: 22. september
Kje: Kinodvor, Kolodvorska ulica 13
Kdo: Kinodvor in Oddelek za kulturo MU MOL