Tedenske aktivnosti

Tedenske aktivnosti Evropskega tedna mobilnosti v Ljubljani

Pešbus

Pešbus je način spremljanja poti v šolo, pri katerem se učenci v šolo odpravijo peš v organiziranih skupinah po premišljeno začrtanih poteh in stalnem urniku.
Projekt se bo izvajal na OŠ Božidarja Jakca (PŠ Hrušica), OŠ Dravlje, OŠ dr. Vita Kraigherja, OŠ Hinka Smrekarja, OŠ Koseze, OŠ, Livada, OŠ Oskarja Kovačiča, OŠ Poljane in OŠ Spodnja Šiška.
Kdaj: 16.–22. september
Kje: Ljubljana
Kdo: Oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje MU MOL, šole v MOL, Pazi!park/IPOP

Aktivnosti vrtcev in osnovnih šol med ETM 2022

Vse ljubljanske vrtce, osnovne in srednje šole smo pozvali k udeležbi, sodelovanju in organizaciji aktivnosti na temo trajnostne mobilnosti.
Kdaj: 16.–22. september
Kje: na prireditvah v sklopu ETM, po šolah in vrtcih
Kdo: Oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje MU MOL, šole in vrtci v MOL

Likovni natečaj »Trajnostno povezani«

Za vrtce, osnovne in srednje šole organiziramo že šesti nagradni likovni natečaj. Najboljša dela, ki jih bo izbrala strokovna komisija, bodo nagrajena 16. septembra 2022, nato pa bodo razstavljena v Steklenem atriju Mestne hiše.
Kdaj: 16.–22. september
Kje: Stekleni atrij Mestne hiše, Mestni trg 1
Kdo: Oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje MU MOL, šole in vrtci v MOL

Plesne delavnice »Živim ples«

Na enournih plesnih delavnicah »Živim ples bomo učence in dijake naučili plesno koreografijo na temo prometa in varstva okolja.
Kdaj: 16.–22. september
Kje: Ljubljana
Kdo: Plesna šola Kazina, vrtci, osnovne in srednje šole v MOL

Anketa o kolesarski klimi v MOL

V Ljubljani s številnimi ukrepi in dejavnostmi izboljšujemo razmere za kolesarjenje, kar se kaže tudi v povečanju števila poti, opravljenih s kolesom, in stabilnem naraščajočem trendu kolesarjenja. Ker nas zanima, ali se naša prizadevanja kažejo tudi v zadovoljstvu uporabnikov - kolesarjev in drugih udeležencev v prometu, smo naročili izvedbo raziskave o kolesarski klimi v Ljubljani. Anketo, ki jo za MOL izvaja Ljubljanska kolesarska mreža, lahko do 22. septembra 2022 izpolnite tukaj.
Kdaj: vsak dan do vključno 22. septembra
Kje: splet
Kdo: Oddelek za gospodarske dejavnosti in promet MU MOL, Ljubljanska kolesarska mreža

Spremljanje kakovosti zraka in meritve hrupa

Na petih lokacijah v središču mesta bomo izvedli niz meritev hrupa. Kakovost zraka bomo spremljali na stalni merilni postaji na križišču Vošnjakove in Tivolske ceste.
Kdaj: 16.–22. september
Kje: Ljubljana
Kdo: Oddelek za varstvo okolja MU MOL

Varna pot v šolo za najmlajše

Ob začetku šolskega leta so vodje policijskih okolišev in četrtnih skupnosti obiskali osnovne šole v MOL in učencem razdelili pobarvanke z vprašalniki. Odgovore smo zbrali do 10. septembra 2021 in izmed sodelujočih izžrebali učence, ki jih bomo skupaj z njihovimi razredi nagradili.
Kdaj: 1.–22. september
Kje: Ljubljana
Kdo: Policijska uprava Ljubljana, Mestno redarstvo MU MOL, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MOL, osnovne šole v MOL

Informacijska točka za kakovostno mobilnost – MOB-i-LNICA

Informacije o programu ETM, brezplačnih vodenjih in možnostih, ki jih mesto nudi za trajnostno premikanje po Ljubljani, bodo na voljo v MOB i LNICi – infotočki za kakovostno mobilnost v TIC (Adamič-Lundrovo nabrežje 2).
Kdaj: 16.–22. september
Kje: Adamič-Lundrovo nabrežje 2
Kdo: Turizem Ljubljana

Podcast Gospoda v Ljubljani

V okviru ETM 2022 bo premierno predvajana nova epizoda podcasta Gospoda v Ljubljani, v katerem televizijska voditelja David Urankar in Jure Godler na humoren način razpravljata o aktualnih vprašanjih. Osrednja tema podcasta bo spodbujanje sobivanja med pešci in kolesarji ter avtomobilisti in kolesarji. Epizodo bomo javnosti prvič prikazali v nedeljo, 18. septembra.
Kdaj: od 18. septembra 2022
Kje: splet
Kdo: Oddelek za gospodarske dejavnosti in promet MU MOL, ekipa podcasta Gospoda v Ljubljani

Kampanja »poZOOr!«

Namen kampanje je ozaveščanje o varnosti v prometu, spoštovanju prometnih predpisov in uporabnikov prostora ter prometni kulturi, pa tudi promocija trajnostne mobilnosti. Gre za vizualno in sporočilno dovršeno akcijo, v kateri so v ospredju ilustrirane živali, ki so lahko naši vzorniki v prometu, saj jim je narava za zaščito podarila na primer oklep, svarilne barve, svetleče oči ob stiku z lučjo ipd. Ti »izumi« narave so nam za zgled in nas spomnijo na to, da lahko predmete, ki jih je izumilo človeštvo, uporabimo za lastno zaščito (npr. čelada, žive barve oblačil, kresničke …). Poseben dogodek v sklopu kampanje bo potekal 16. septembra 2022 v ZOO Ljubljana.
Kje: ZOO Ljubljana, splet, avtobusi LPP, oglaševalske vsebine po mestu
Kdo: Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MOL, Oddelek za gospodarske dejavnosti in promet MU MOL, ZOO Ljubljana, Ljubljanski potniški promet

V galerijo z zeleno energijo

Javni zavod Muzej in galerije mesta Ljubljane bo v Galeriji Jakopič omogočil prost vstop vsakomur, ki bo dokazal, da je do galerije prišel na trajnosten način: peš, s kolesom (to dokaže s fotografijo starta pred hišo/službo/drugo lokacijo in fotografijo pred galerijo) ali z LPP (dokaže z do 1 uro starim selfijem v avtobusu LPP). Aktivnost je namenjena vsem, poteka v celotnem obdobju ETM, galerija pa je odprta med 10. in 18. uro.
Kje: Galerija Jakopič
Kdo: Muzej in galerije Mesta Ljubljane
Kdaj: 16.–22. september

Brezplačna vožnja z avtobusom LPP za obiskovalce Kinodvora

V sodelovanju z LPP bodo imeli obiskovalci kinopredstave brezplačen prevoz z avtobusom.
Kdaj: 16.–22. september
Kje: Kinodvor
Kdo: Oddelek za kulturo MU MOL, Kinodvor, Ljubljanski potniški promet

Sklop filmov na temo mobilnosti za šole

Kinodvor je za osnovne in srednje šole pripravil poseben sklop filmov, ki so povezani s trajnostno mobilnostjo in okoljevarstvom. Vključen bo v redno ponudbo v okviru šolskih programov, na filmske predstave pa bo Ljubljanski potniški promet šolarje peljal brezplačno.
Kdaj: 16.–22. september
Kje: Kinodvor
Kdo: Oddelek za kulturo MU MOL, Kinodvor, Ljubljanski potniški promet

Doživi Evropo v ETM

V Evropskem tednu mobilnosti bo mimoidoče pred Hišo EU vsak dan pozdravil vetrni plesalec #Doživko in jih povabil k ogledu multimedijskega centra Doživi Evropo, v katerem izvejo več o Evropski uniji in pomenu trajnostne mobilnosti. Obiskovalci bodo lahko zavrteli tudi kolo sreče, preverili svoje znanje o EU in si prislužili darilce. Doživko je pripravil tudi pester spremljevalni program, poln zabavnih aktivnosti.
Kdaj: 16.–22. september, vsak delovnik 10.00–17.00
Kje: ploščad pred Hišo EU, Dunajska cesta 20
Kdo: Hiša EU

Ure pravljic

Spoznavali bomo pravljice o prevoznih sredstvih. Ure pravljic se bodo odvijale v naslednjih termin in sicer: 20. september ob 17. uri Knjižnica Savsko naselje; 21. september ob 17. uri Knjižnica Bežigrad; 21. september ob 17.uri Knjižnica Črnuče; 22. september ob 17. uri Knjižnica dr. France Škerl; 22. september ob 17.uri Knjižnica Glinškova ploščad.
Kdaj: 16.–22. september
Kje: knjižnice MKL
Kdo: Oddelek za kulturo MU MOL, Mestna knjižnica Ljubljana

Testna vožnja avtobusa na vodik

Testno bo vozil avtobus na vodik.
Kdaj: 18.–30. september
Kje: trasa linije LPP 2
Kdo: Ljubljanski potniški promet

Zagotavljanje varnosti v cestnem prometu

Mestno redarstvo MU MOL ter Policijska uprava Ljubljana bosta izvajala poostrene nadzore v prometu ter vse skupine udeležencev ozaveščala o pravilih cestnega prometa.
Kdaj: 16.–22. september
Kje: več lokacij v MOL
Kdo: Mestno redarstvo MU MOL, Policijska uprava Ljubljana