Tedenske aktivnosti

Tedenske aktivnosti Evropskega tedna mobilnosti v Ljubljani

Pešbus

V sodelovanju s Pazi!parkom in osnovnimi šolami bomo organizirali Pešbus. To je način spremljanja poti v šolo, pri katerih se učenci v šolo odpravijo peš v organiziranih skupinah po premišljeno začrtanih poteh in stalnem urniku. Projekt se bo izvajal na OŠ Koseze, OŠ Dragomelj, OŠ Oskarja Kovačiča, OŠ Poljane, OŠ Božidarja Jakca, PŠ Hrušica; OŠ Majde Vrhovnik, OŠ Dravlje, OŠ Livada, OŠ Kašelj in OŠ Hinka Smrekarja.

Nagradni likovni natečaj »Trajnostno povezani!«

Potekal bo 7. nagradni likovni natečaj »Trajnostno povezani« za vrtce in osnovne šole. Izbrana dela bodo nato razstavljena v Steklenem atriju Mestne hiše od 18. do 25. 9. 2023.

Plesne delavnice Živim ples

V plesnih delavnicah Živim ples se bodo otroci iz vrtcev, učenci ljubljanskih osnovnih in dijaki srednjih šol v manjših skupinah naučili plesno koreografijo na temo prometa in varstva okolja.

Poostreni nadzori in preventivne aktivnosti

Mestno redarstvo in policija bosta v času Evropskega tedna mobilnosti 2023 izvajala poostren nadzor in preventivne aktivnosti za še večjo varnost udeležencev v prometu.

Izvedba programa Bici vrtec

Bici vrtec bo potekal v Viških vrtcih. V sklopu programa se bodo vrtčevski otroci skozi igro učili osnov cestnoprometnih pravil, ki jih bodo v praksi preizkusili tudi na poligonu in okoliških ulicah. Urili se bodo v vožnji koles oz. poganjalcev in razvoju motorike ter spoznavali pomen trajnostnih oblik mobilnosti in razvijali vseživljenjski vzorec kolesarjenja kot primarne oblike mobilnosti tudi v odrasli dobi. O njihovih aktivnostih bo posnet tudi video.

Brezplačno z avtobusom v Kinodvor

Z vstopnico Kinodvora lahko obiskovalke in obiskovalci ves čas Evropskega tedna mobilnosti 2023 koristijo brezplačno vožnjo z mestnimi avtobusi LPP. Vstopnico je treba pokazati vozniku avtobusa in jo obdržati pri sebi do konca vožnje. Datum na vstopnici mora biti med 16. in 22.9.

Brezplačna vožnja z avtobusi LPP za šolske skupine

Vsem šolskim skupinam bomo v času Evropskega tedna mobilnosti 2023 na podlagi akreditacije omogočali brezplačne prevoze z mestnimi avtobusi LPP na posamezne dogodke.

Meritve obremenjenosti okolja s hrupom in meritve kakovosti zraka

Oddelek za varstvo okolja Mestne občine Ljubljana bo izvajal meritve v času Evropskega tedna mobilnosti 2023.

Znižana cena vzpenjače

Za vse obiskovalce Ljubljanskega gradu bo v celotnem Evropskem tednu mobilnosti veljala znižana cena povratne vozovnice za vzpenjačo.

Tedenske aktivnosti v Vrtcu Vrhovci

Prometni poligon in varnost v prometu, kros na travniku, kolesarjenje in vožnja s poganjalci ter skiroji, hoja, ples petje, ustvarjanje, obisk policistov in gasilcev in še mnogo zanimivih aktivnosti bo potekalo v vseh enotah vrtca.

Evropski teden mobilnosti pred Hišo EU

V Evropskem tednu mobilnosti 2023 vas bo pred Hišo EU vsak dan pozdravil Doživko in vas popeljal po multimedijskem centru Doživi Evropo, v katerem lahko samostojno ali ob pomoči prijaznih informatorjev izveste več o Evropski uniji, njenih pobudah in pomenu trajnostne mobilnosti. Pred Hišo EU boste lahko zavrteli tudi kolo sreče, preverili svoje znanje o EU in trajnostni mobilnosti ter si prislužili darilce.

Razširjeni teden mobilnosti v ZOO Ljubljana

V Živalskem vrtu Ljubljana bo organiziran razširjen teden mobilnosti, ki vključuje oba vikenda. Vsebine bodo namenjene tako obiskovalcem ZOO kot tudi vrtcem ter osnovnim šolam v okviru formalnega izobraževanja. Skupna kampanja treh partnerjev nosi ime »poZOOr!« s krovnim sloganom aktivnosti Bodi vZOOren, bodi poZOOren! Splošnim aktivnostim pod sloganom »var(č)ne poti« smo dodali tudi živalovarstvene in naravovarstvene vsebine. Opozarjali bomo na pomen zaščite hišnih ljubljencev na sprehodu z odsevniki ter pri varnem prevozu v avtomobilu in ozvaeščali o živalih, ki jih promet ogroža na različne načine doma in po svetu: žuželke, žabe, divjad, ptice.