Trajni ukrepi

Trajni ukrepi Evropskega tedna mobilnosti 2022

Zgradili bomo kolopark v Podutiku

Pričeli bomo z izgradnjo novega koloparka v Podutiku ob Dolniški ulici. Namenjen bo urjenju spretnostnih veščin z različnimi vrstami voznih pripomočkov (kolesi, skiroji, rolkami, rolerji, kotalke, poganjalčki), obiskovalci pa bodo na ta način lahko aktivno preživljali prosti čas okrog akumulacijskega jezera v Podutiku. Zaključek projekta je predviden do konca oktobra 2022.

Zgradili bomo kolopark v Štepanjskem naselju

Pričeli bomo z izgradnjo novega koloparka v Štepanjskem naselju. Namenjen bo urjenju spretnostnih veščin z različnimi vrstami voznih pripomočkov (kolesi, skiroji, rolkami, rolerji, kotalke, poganjalčki), s čimer bomo prebivalcem in obiskovalcem tega območja omogočili še dodatne športne aktivnosti. Ureditev koloparka je predvidena do konca leta 2022.

Odprli bomo kolopark na Cesti v Gorice

Z Javnim stanovanjskim skladom MOL smo zemljišče ob stanovanjski soseski Cesta v Gorice na podlagi številnih pobud stanovalcev in krajanov uredili kot javni park za aktivno preživljanje prostega časa. Ob asfaltni poti, na kateri so zarisane družabne igre za najmlajše uporabnike parka, so obiskovalcem na voljo še kolopark, vadbeni elementi na prostem, asfaltno igrišče za igre z žogo ter namizni tenis. Odprtje koloparka je načrtovano za sredo, 21. septembra 2022.

Postavitev kolesarskih stojal

Pred osnovnimi šolami in vrtci bomo namestili 120 novih kolesarskih stojal.

Ureditev varovane kolesarnice

V garažni hiši Kongresni trg smo uredili prvo pokrito javno kolesarnico, v kateri je prostora za 78 navadnih koles in 14 električnih. Parkiranje koles je brezplačno, dostop je mogoč s kartico urbana.

Vzpostavitev sistema izposoje e-koles

Testno smo uvedli sistem izposoje električnih koles Nomago Bikes. Na različnih lokacijah po mestu je postavljenih 17 postajališč s 127 priklopi za kolesa. Testno obdobje bo trajalo do konca leta 2022.

Ozelenitev avtobusnih nadstrešnic na postajališčih LPP

Septembra bomo na novo ozelenili še nadstrešnice na štirih avtobusnih postajališčih ob Gospodarskem razstavišču in eno na postajališču ob Astri.

Priprava nove strategije elektromobilnosti

V izdelavi je Študija za izvedbeni in poslovni načrt za vpeljavo e-vozil in uvedbo mestne infrastrukture za e-vozila v MOL. Študija bo obsegala opis uporabe obstoječe e-infrastrukture in inovativnih prevoznih storitev ter načrt za povečanje urbane polnilne infrastrukture za električna vozila in storitev zelenega prevoza v skladu z urbanim, nacionalnimi izvedbenimi načrti ter strateškimi koncepti in cilji EU za mobilnost in okolje.

Nakup novih avtobusov

Med trajne ukrepe Evropskega tedna mobilnosti 2022 spadajo tudi posodobitve vozil Ljubljanskega potniškega prometa: februarja za 9 novih, medkrajevnih, enojnih, visoko podnih avtobusov znamke Iveco Crossway Line, maja za 10 novih, mestnih, zgibnih, nizkopodnih avtobusov znamke MAN Lions City Hybrid, junija za 5 novih, medkrajevnih, enojnih, nizkopodnih avtobusov znamke SETRA S 418-LE in avgusta za 2 nova, midi nizkopodna avtobusa znamke MAN TGE.