Trajni ukrepi

Trajni ukrepi Evropskega tedna mobilnosti 2019 so:

1. Ureditev površin za pešce in kolesarje na Vodnikovi cesti

Prenavljamo površine za pešce in kolesarje ob Vodnikovi cesti, s čimer bomo povečali varnost in udobje njihovih uporabnikov.

2. Ureditev površin za pešce in kolesarje na Poljanski cesti

Prenavljamo Poljansko cesto na odseku med Krekovim in Ambroževim trgom. Po ureditvi bo celoten odsek urejen kot skupen prometni prostor, ki bo bolj prijazen predvsem do pešcev in kolesarjev.

3. Ureditev površin za pešce in kolesarje na Litijski cesti

Urejamo nove površine za pešce in kolesarje ob Litijski cesti, ki bodo nivojsko ločene od vozišča, s čimer bomo prispevali k dodatni varnosti njihovih uporabnikov.

4. Ureditev Trubarjeve ceste na dveh odsekih

Prenavljamo Trubarjevo cesto v delu od Prešernovega trga do Resljeve ceste ter od Vidovdanske ulice do Rozmanove ceste (tretji odsek od Vidovdanske ulice do Resljeve ceste bo še v fazi gradnje). Nove površine bodo udobnejše, prijetnejše in varnejše za uporabnike tega prostora.

5. Izgradnja poligona KoloPark Vič

Pričeli bomo aktivnosti za izgradnjo novih rekreacijskih površin, namenjenih igri in urjenju spretnostnih veščin z različnimi vrstami voznih pripomočkov, od koles, skirojev, rolk, rolerjev in kotalk do poganjalčkov. S tem bomo omogočili aktivno preživljanje prostega časa pri nakupovalnem centru Interspar Vič. Zaradi ureditve celotnega območja, skupaj s postajališčem in krožiščem, bodo dela zaključena predvidoma spomladi 2020.

6. Ukrepi za spodbujanje hoje in kolesarjenja

V sklopu prenov ulic, ki so sofinancirane s strani RS in EU, bomo postavili ulično pohištvo za spodbujanje hoje (pametne klopi z možnostjo polnjenja mobilnega telefona, ulična naslonjala, igrala …).

7. Nakup 33 novih avtobusov z nizkimi emisijami in sedmega Kavalirja

Ljubljanski potniški promet (LPP) je kupil 17 novih hibridnih mestnih avtobusov mercedes-benz citaro NGT hybrid, 3 primestne avtobuse setra multiclass S 419 UL in 13 primestnih avtobusov iveco crossway line ter novega odprtega Kavalirja, melex 966, ki je že sedmo vozilo v voznem parku priljubljenih električnih Kavalirjev. Nova vozila bomo predstavili na dogodku »Mesto brez avtomobila« v soboto, 21. septembra 2019, na zaprtem delu Slovenske ceste.

8. Opozorilne nalepke v avtobusih

Izdelali bomo nalepke v avtobusih s sporočilom, naj bodo potniki po izstopu iz avtobusa posebej pozorni na mimo vozeče kolesarje.

9. Napovedovanje prihodov avtobusov na spletni strani

Napovedovanje prihodov avtobusov na spletni strani, mobilnih telefonih in tablicah (ali t. i. Web App LPP za napovedovanje prihodov avtobusov) bo od 16. septembra 2019 dalje dostopno vsem potnikom prek spletne strani www.lpp.si. Na vstopni strani bodo potniki izbrali »Napovedi prihodov avtobusov« in že bodo lahko brskali za informacijami o prihodih avtobusov po postajališčih oziroma po linijah LPP. Napovedovanje prihodov avtobusov je bilo izdelano v sodelovanju z Zvezo slepih in slabovidnih in je prilagojeno osebam z oviranostmi. Testna faza novega napovedovanja prihodov avtobusov bo trajala cel september; slepi in slabovidni lahko opažanja in mnenja o orodju pošljejo na mail@lpp.si.

10. Izvedba raziskave o elektromobilnosti

Izvedli bomo raziskavo o elektromobilnosti, na podlagi katere bomo določili optimalna mesta za postavitev električnih polnilnic za čim bolj učinkovito spodbujanje elektromobilnosti.

11. Nakup dveh ohišij za samodejne merilne naprave

Razširili smo sistem nadzora prometa z dokupom dveh ohišij za samodejne merilne naprave in ju namestili na Samovo ter Opekarsko ulico ter tako poskrbeli še za večjo varnost na cestah v MOL.

12. Sekcijsko merjenje hitrosti

Za večjo varnost v prometu bomo testno postavili merilne naprave za izvajanje sekcijskih meritev hitrosti.

13. Kampanja za izboljšanje prometne varnosti

Mestno redarstvo bo začelo kampanjo za izboljšanje prometne varnosti in večjo skrb za vse udeležence v prometu. Meščanom bodo z jasnimi in duhovitimi sporočili predstavili obseg in smisel delovanja mestnih redarjev ter predstavili njihovo dostopnost, odprtost in pripravljenost na sodelovanje.