Točka. Zate. in ozaveščanje obiskovalcev o ponovni uporabi ter souporabi

Skupaj dosežemo več

V letu 2016 je na Mestnem trgu pred Mestno hišo stala Točka. Zate. – informacijska točka Ljubljane, Zelene prestolnice Evrope 2016.  V njej je celo leto potekal pester brezplačen program za obiskovalce, ki smo jih seznanjali o okoljskih dosežkih Ljubljane, o projektu Zelena prestolnica Evrope ter jih okoljsko izobraževali, ozaveščali in jih mnogokrat pritegnili k aktivnemu sodelovanju.

Tako so med drugim v Točki. Zate. potekale številne delavnice za otroke, kjer so iz odpadnega materiala izdelovali uporabne predmete. Socialno podjetje BOLJE je na primer prikazalo, kako iz odpadnega jedilnega olja naredimo dišečo svečo. 

Pod okriljem Snage in nevladnih organizacij so se odvile razne izmenjave predmetov, ki so spodbujale k ponovni uporabi - tako smo izmenjevali igrače, oblačila, revije in celo »bedna« darila.

Zbirali smo stare zavese in s pomočjo šivilj iz Centra ponovne uporabe Ljubljana obiskovalce učili, kako iz starih zaves sešijejo uporabne vrečke za zelenjavo in sadje. Pod budnim očesom vzgojiteljic so se tudi otroci učili o ponovni uporabi, s tem,  ko so stare majice prelevili v vrečke za šolske copate.

Pridružili smo se prav posebni akciji #PCseVrača! socialnega podjetja Zavod TIP&TAP. V okviru Točke.Zate. in na treh lokacijah Snage smo zbirali rabljene računalnike, ki jih je podjetje TIP&TAP očistilo, obnovilo ter ponovno uvrstilo na prodajne police. V akciji, ki je trajala en mesec, je bilo na lokacijah po Sloveniji zbranih 110 rabljenih računalnikov.

Gostili smo razstavo svetil in okvirjev, ki jih umetnik Javor Škerlj Vogelnik ustvarja iz naplavljenega in recikliranega lesa.

Avantcar pa je predstavil nov sistem souporabe vozil v Ljubljani -  električni »car charing« model Avant2Go, ki uporablja izključno 100 % električna vozila. 

Po izteku projekta smo poskrbeli za ponovno uporabo lesenih paviljonov Točke. Zate. Preselili smo ju v Podutik, kjer sta namenjena spodbujanju kolesarjenja v Bike Parku Ljubljana.