Defibrilatorji v Ljubljani

Defibrilatorji rešujejo življenja

Pri srčnem zastoju je ključna takojšnja pomoč, zato je izredno pomembno, da v primeru, ko moramo pomagati posamezniku s srčnim zastojem, vemo, kje je najbližji defibrilator, s katerim mu lahko rešimo življenje! Mestna občina Ljubljana je zato leta 2014 na različnih lokacijah po Ljubljani namestila 43 avtomatskih eksternih defibrilatorjev, prenosnih elektronskih naprav, ki so sposobne zaznati zastoj srca ter ga s pomočjo električnega sunka ponovno pognati. Če defibrilator ob temeljnih postopkih oživljanja uporabimo v 3-5 minutah po srčnem zastoju, lahko povečamo delež preživetja za celo več kot 50 %. Prav zato imamo prav vsi, ki se srečamo s posameznikom s srčnim zastojem, ključno vlogo pri njegovem preživetju.

Defibrilatorji so nameščeni na različnih lokacijah, med drugim na fasadah nekaterih stavb, kjer ima prostore Služba za lokalno samoupravo in v stavbah, kjer deluje Mestna uprava. Dva mobilna defibrilatorja sta nameščena v službenih vozilih Službe za lokalno samoupravo, šest pa jih je že od leta 2010 v službenih vozil Mestnega redarstva (vsi mestni redarji so tudi usposobljeni za nudenje prve pomoči in uporabo defibrilatorjev). Defibliratorji so prav tako nameščeni na številnih avtobusih LPP. Poleg omenjenih defibrilatorjev so v Ljubljani nameščeni še številni drugi.

S pravilno uporabo defibrilatorja lahko rešite življenje

Služba za lokalno samoupravo MOL skupaj z Društvom študentov medicine Slovenije redno organizira brezplačne delavnice o temeljnih postopkih oživljanja s prikazom pravilne uporabe defibrilatorja, namenjene meščankam in meščanom, ki potekajo v vseh ljubljanskih četrtnih skupnostih. Udeležencem predstavijo postopke oživljanja, dejavnike tveganja srčno žilnih obolenj ter jih naučijo pravilne uporabe defibrilatorja. Termine delavnic objavljamo tudi na naši spletni strani v rubriki Aktualno.