ponedeljek, 6. 3. 2023

200 korakov do oblakov

Ob 200. izdaji časopisa Kralji ulice je v Kinu Šiška potekal gledališki recital 200 korakov do oblakov, na katerem so predpremierno prikazali tudi dokumentarni film Igra kraljev.

Društvo Kralji ulice je naš ključni partner v prizadevanjih za ustrezno naslavljanje in reševanje problematike brezdomstva v mestu, saj se hitro in fleksibilno odziva na potrebe skrajno izključenih oseb na terenu in jim nudi podporo pri urejanju življenja.

Recital 200 korakov do oblakov je odrski nastop 13 kraljev in kraljic z avtorskimi besedili, objavljenimi v časopisu Kralji ulice. Režiserki Maji Weiss se je ideja za recital porodila ob branju tematske številke Še vesolju odveč. Zapisi so jo ne samo pretresli in ganili, ampak je v člankih prepoznala potencialno moč socialnega manifesta, ki kliče po spremembah v družbi in mora biti slišan v javnosti. Društvo je ob obeležitvi jubilejne 200. številke Kraljev ulice njeno pobudo podprlo. Dokumentarni film Igra kraljev prikazuje zgodbo nogometne ekipe Kralji ulice. V njem se prepletajo zgodbe oseb z izkušnjo brezdomstva, oseb s težavami v duševnem zdravju in ostalih. To je zgodba o tem, kako šport združuje ljudi in se lahko uporablja kot orodje za izgradnjo boljšega razumevanja znotraj in zunaj skupnosti.

Aktivna vloga Mestne občine Ljubljana

Mestna občina Ljubljana se tematike brezdomstva loteva na več načinov. Javni stanovanjski sklad MOL zagotavlja neprofitna najemna stanovanja in bivalne enote za začasno reševanje stanovanjskih potreb najbolj ogroženih. Trenutno je posameznikom in družinam, ki bi brez možnosti te namestitve ostali na cesti, oddanih 448 bivalnih enot za najnujnejše primere.

Ob Poljanski cesti načrtujemo gradnjo novega zavetišča za brezdomce, ki naj bi svoja vrata odprlo leta 2025. V novem zavetišču bo 8 skupnih spalnic s 4-8 ležišči s skupnimi sanitarnimi prostori, razdeljevalnica hrane z jedilnico s 50 sedišči. Osnovno dejavnost zavetišča bomo nadgradili s programom za celodnevno bivanje samskih oseb (5 etaž s po 12 individualnimi bivalnimi enotami z zasebnimi sanitarijami in skupno kuhinjo v vsaki etaži).

Poleg tega na Mestni občini Ljubljana sofinanciramo več programov socialnega varstva, med njimi tudi programe, ki jih izvaja Društvo za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice. Sofinanciramo njihov program dnevnega centra na Pražakovi ulici, v okviru katerega izhaja tudi časopis Kralji ulice, vse od 2008 pa redno sofinanciramo tudi program s kompleksno storitvijo nastanitvene podpore brezdomnim v stanovanjih.

Preberite tudi: